Hitler’in kitabının eleştirel baskısı sadece 85 bin sattı

Nazi Almanyası diktatörü Adolf Hitler’in ırkçı ideolojisini tanıtttığı Mein Kampf (Kavgam) kitabının eleştirel yeni baskısının 85 bin civarında sattığı duyuruldu.

Hitler’in 1924-1925 yıllarında yazdığı kitabın ‘Kavgam : Eleştirel Baskı’ adlı yeni baskısı, telif haklarının Bavyera Eyaleti’nden alınmasıyla geçtiğimiz Ocak ayında satışa sunulmuştu.

Kitabın yeni versiyonunu basan Münih Çağdaş Tarih Enstitüsü (IfZ) tarafından yapılan açıklamada, altıncı baskıda 85 bin adet satıldığı kaydedildi.

IfZ Genel Direktörü Andreas Wirsching, Mein Kampf’ın yeni baskısının ‘ırkçı ideolojinin yayılmasına imkan sağlayacağı’ yönündeki eleştirilerin gerçekçi olmadığının anlaşıldığını söyledi.

Mein Kampf’ın yeni baskısında ırkçı propagandanın önlenmesi için tamamen elden geçirilerek, içeriğin tarihi gerçekler ışığında bilimsel olarak yorumlanmıştı. Bu amaçla yaklaşık 3500 kadar tarihsel açıklama eklenmişti.

Hitler'in ölümünden 70 yıl sonra telif hakları ortadan kalkan kitabın 1945'den sonra ilk yeni baskısı yapılmıştı. Nazi rejiminin propagandası niteliğindeki Kavgam 1945 yılına dek 12 milyondan fazla basılmış, II. Dünya Savaşı'dan sonra kitabın yayın hakları Bavyera Eyaleti'ne geçmişti. Eyalet yönetimi de telif hakları süresince kitabın yeniden basılmasına izin vermemişti.