Hollanda’da çokuluslu şirketlerden popülizm karşıtı sözleşme

Hollandalı büyük şirketler, genel seçimlere bir ay kalırken, popülizm ve negativizme karşı mücadelede birleştiler. Çokuluslu şirketler, popülizmi ülke ekonomisi açısından bir tehlike olarak değerlendiriyor.

Hollanda’da popülizm ve negativizme karşı sözleşme yapan şirketler arasında Unilever, Philips, petrol dev Shell ve Ahold Delhaize de bulunuyor.  Het Financieele Dagblad (FD) gazetesine göre Unilever’in Avrupa müdürü Jan Zijderveld, “Popülizm ilerlemenin olmayışının bir semptomudur” dedi.  Zijderveld, “Mevcut durumda bir büyüme perspektifi eksikliği var ve bu da negativizmi besliyor” diye ekledi.

Referans gazetesi FD’ye göre, “şirketler öfkeli vatandaşların sıcak nefesini de enselerinde hissediyor ve seçimlerden bir ay önce, etkide bulunmak istiyor” dedi.

Bu yıl Avrupa’da hayati önemde görülen seçimlerden ilki Hollanda’da yapılıyor. Hollanda’daki genel seçimler 15 Mart’ta yapılacak. Bu ülkeyi Fransa ve Hollanda takip ediyor.  Avrupa Birliği karşıtlığı giderek yayılıyor. Kıta Avrupası, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en ağır mülteci krizi ile da karşı karşıya bulunuyor. Bu durum, aşırı sağcı ve ırkçı kesimler tarafından siyaset malzemesi yapılıyor. 

Hollanda’da anti-İslam, anti-göçmen ve anti-sistem programı ile öne çıkan milletvekili Geert Wilders, son anketlerin tümünde birinci sırada yer alıyor. Liberal Başbakan Mart Rutte’nin VVD partisi ikinci sırada bulunuyor.

Unilever şirketi yöneticisi Zijderveel, popülizme karşı koymak için yeni bir iş modeline ihtiyaç olduğunu savunarak, “Seçim tartışmalarında, gelecekten değil sadece bugünden bahsediliyor” dedi.

Hollandalı çok uluslu şirketler, “Hollanda’dan yeniden gurur duyan ve sorunları çözme kapasitesine inanan kişi ve şirketlerden oluşan geniş bir hareket” oluşturmak istiyor.  

Şirketlere göre, Hollanda kendi tecrübeleri sayesinde beş eğilime karşı koyabilir. Bunlar şöyle sıralanıyor: beslenme sorunu, temiz suyun idaresi, toplumun yaşlanması, şehircilik ve kalıcı enerjiye geçiş.  Şirketler, “bizim planımız ne kızıl ne de yeşildir, siyaset üstüdür” diyor.