IAEA: Ýran’la anlaşma imzalamaya yakınız

IAEA: Ýran’la anlaşma imzalamaya yakınız

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Başkanı Yukiya Amano, Tahran’da yaptıðı görüşmeler ardından, nükleer programı konusunda Ýran’la anlaşma imzalamaya yakın olduklarını söyledi.

IAEA Başkanı Amano, anlaşmanın, Tahran’ın IAEA ile nükleer faaliyetler konusundaki incelemelere işbirliðininin artmasına yardımcı olacaðını belirtti. Amano, Ýran’la anlaşmanın ‘yakın zamanda’ imzalanmasını beklediðini kaydetti.

ABD ve müttefikleri Ýran’ı nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçluyor. Tahran ise nükleer programının sivil amaçlı olduðunu söylüyor.

Tahran dönüşünde Viyana’da açıklama yapan IAEA Başkanı Amano, “Sonuçlandırma ve anlaşmayı imzalama kararı alındı..Ben oldukça yakın zamanda imzalanacaðını söyleyebilirim” dedi. Amano, Ýran nükleer baş müzakerecisi Saed Celili ile Tahran’da yapmış oldukları görüşmede, “Bir birimizin pozisyonunu daha iyi anladık” diye konuştu.

Amano ayrıca görüşmelerde Parchin askeri üssünün de gündeme geldiðini belirterek, bunun anlaşmanın bir parçası olacaðını kaydetti.

IAEA Başkanı Amano Ýran’la anlaşmaya vardıklarını açıklamasından saatler önce ABD Senatosu, nükleer programından vazgeçmesi için Ýran'a karşı yaptırımları sertleştirmeyi öngören bir yasa tasarısını onayladı. Ýran Devrim Muhafızları’nı hedef alan yeni yaptırımlarda bu kurumun petrol ihracındaki rolü üzerinde durulacak. Yasa tasarısı ayrıca ABD'de kayıtlı şirketlere, Ýran ile ilgili ticari işlerinde yetkililere bildirimde bulunma zorunluluðu getiriyor.

ABD Başkanı Barack Obama geçen yıl, Ýran merkez bankası ile iş yürüten şirket ve yabancı kuruluşlara karşı Amerikan hükümetinin harekete geçmesine izin veren düzenlemeleri onaylamıştı.

ANF NEWS AGENCY