ILO: Gençler işsiz kalırsa, isyanlar artar

ILO: Gençler işsiz kalırsa, isyanlar artar

2008'de patlak veren ekonomik krizin etkilerinin 2016'ya kadar süreceðine dikkat çeken Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Euro bölgesinde uygulanan 'kemer sıkma' politikalarını eleştirdi. Ekonomik tedbirlerin krizi derinleştirdiðine dikkat çeken ILO, sayısı artan işsiz gençlerin toplumsal mücadeleye yönelebileceði ve isyanların patlak verebileceði uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler'in kuruluşlarından biri olan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), dünyadaki istihdam ve ekonomik büyümeye ilişkin raporunu bugün açıkladı. Merkezi Ýsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan kuruluş, kötümser bir tablo çizdi. Dünya çapında ekonomik büyümenin yavaşlamasıyla istihdam piyasasında da bir yavaşlama olacaðını düşünen örgüt, işsizliðin artabileceðine dikkat çekti.

Daha önce 2014 yılına kadar ekonomik bir iyileşme öngören ILO, yeni raporunda ise bu süre içinde istihdam yaratacak bir gelişmenin yaşanmayacaðı kanısına vardı. 80 milyon kişinin iş bulabileceði ekonomik büyümenin önümüzdeki iki yıl içinde mümkün olamayacaðını varsayan kuruluş, ekonomik krizin etkilerinin 2016'a kadar sürebileceðini tahmin etti.

KRÝZ YÜZÜNDEN 50 MÝLYON KÝŞÝ ÝŞSÝZ KALDI

2008'de baş gösteren mali kriz yüzünden dünya çapında 50 milyon kişinin işini kaybettiðini hatırlatan ILO, 2011'de 196 milyon olan işsiz sayısının 2012 sonu itibariyle 202 milyon olacaðını öngördü. Kuruluşa göre 2013'te ise bu rakama bir 5 milyon daha eklenecek. Gelişmiş ülkelerde 25-49 yaşları arasında iş arayanların yüzde 40'nın bir yıldır işsiz olduðuna dikkat çeken ILO, dünya çapında özellikle gençler arasında işsizlik oranının arttıðını duyurdu.

Gençlerin iş dünyasına girmemesinin etkilerini dikkat çeken ILO raporunda şu uyarıya yer verildi: "Genç işçilerin azalması yetenek ve motivasyon kaybına yol açıyor. Bunun maliyet gözle görülür derecede fazladır. Ayrıca gençlerin işsiz kalması sosyal sonuçları aðır olan toplumsal mücadelelerin artmasına yol açacak. Gençler arasındaki işsizlik özellikle Afrika ve Ortadoðu ülkelerinde sosyal rahatsızlıkları tetikleyebilir."

'EURO POLÝTÝKALARI TERS TEPÝYOR'

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)'nun dikkat çektiði bir başka nokta ise Euro bölgesinde süren ekonomik kriz ve buna karşı alınan tedbirler oldu. Euro ülkelerinin "kemer sıkma" politikalarını eleştiren ILO, alınan tedbirlerin ters sonuçlar doðurduðunu ve krizi daha da derinleştirdiði uyarısını yaptı. Raporu hazırlayan ekibin başındaki isim Raymond Torres'un bu konudaki uyarıları şöyle:

"Hükümetlerin aldıðı tedbirler ekonomik küçülmeye neden oluyor, bu da iş piyasasını etkiliyor, işsiz sayısı artıyor. Halbuki ekonomik büyümeyle krizden çıkışı yolu bulmak mümkün. Euro hükümetlerinin bu politikası Avrupa'da yeni bir ekonomik durgunluða yol açabilir."

ALMAN EKONOMÝSÝNE ÖVGÜ

2010 yılında Avrupa ülkelerinin üçte ikisinde işsizliðin arttıðını bildiren ve Euro bölgesinde daha da karamsar bir tablo çizen ILO, Alman ekonomisini ise övdü. Alman ekonomisinin büyümeye devam edeceðini varsayan ILO, 2012 ve 2013'de çalışanların maaşlarına yapılan zamların da olumlu bir gelişme olduðuna dikkat çekti. ILO, Almanya'nın yanında ABD ve Japonya gibi gelişmiş bazı ülkelerin ekonomilerini de överken, Latin Amerika ülkelerinde ise işsiz sayısının gözle görülür derecede azaldıðını bildirdi.

ANF NEWS AGENCY