IMF Fransa’da ‘ihmalkarlıkla’ suçlanan Lagarde’la devam edecek

Uluslararası Para Fonu (IMF), Fransa’da bakanlığı dönemindeki ‘ihmalkarlık’ suçlaması nedeniyle suçlu bulunan Genel Başkanı Christine Lagarde’a ‘tam güven duyduğunu’ ilan etti.

2007-2011 yılları arasında Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı olan şimdiki IMF Başkanı Christine Lagarde, 1993 yılında Yüce Divan’dan ayrılarak oluşturulan ve hükümet üyelerinin yargılandığı Cumhuriyet Adalet Mahkemesi’ndeki (CJR) davada suçlu bulunmuştu.

Lagarde’ın iş adamı Bernard Tapie ile Adidas şirketine ilişkin 2008 yılında alınan yanlış bir karara göz yumduğu hükmüne varılırken, Bernard Tapie’ye yönelik o dönemde alınan kararla, fazladan vergi ödediği gerekçesiyle iş adamına tazminat olarak 403 milyon euro ödenmiş ve bu şekilde devletin zarara uğratıldığı ortaya çıkmıştı. Lagarde’nin Bernard Tapie’nin sahibi olduğu Adidas şirketiyle Crédit Lyonnais bankası arasındaki anlaşmazlığa ilişkin iş mahkemesinin hakem kararını temyize götürmemesi ‘ihmalkarlık’ olarak kabul edilerek, suçlu bulunmuştu.

Ancak CJR kararında, eski bakana savcılık tarafından istenen 1 yıla kadar hapis ve 15 bin euro para cezasına ise gerek olmadığına yer verilmişti.

IMF: LAGARDE’YA GÜVENİMİZ TAM!

IMF Başkanı Lagarde’ın avukatlarının kararı temyize götüreceği bildirilirken, IMF Yönetim Kurulu’ndan destek açıklaması geldi.

Üye 189 adına Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, 2011 yılında göreve getirilen ve görev süresi Temmuz ayında 5 yıllığına uzatılan Lagarde’nin görevine devam edeceği belirtildi. Açıklamada, Lagarde’nin IMF yönetimindeki ‘başarısına’ ve ‘fantastik düzeydeki liderlik tarzına’ vurgu yapıldı.

Christine Lagarde, 2011 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından IMF başkanlığına aday gösterilmişti. Lagarde’ın selefi olan Fransız Sosyalist Parti (PS) üyesi ve eski Ekonomi Bakanı Dominique-Straus Kahn da, 2011 yılında New York’ta bir otel çalışanına taciz ve tecavüz suçundan tutuklanmış ve istifa etmek zorunda kalmıştı.