Iraklı ve Kürt liderlerden Maliki'ye uyarı!

Iraklı ve Kürt liderlerden Maliki'ye uyarı!

Federal Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Hewler’der bir araya gelen Kürt, Şii ve Sünni liderler, Başbakan Nuri El Maliki’ye uyarıda bulunarak yaklaşımlarını deðiştirmesini istedi.

Şii Başbakan Nuri el Maliki hükümetinin politikaları sonucu Irak’ta yaşanan siyasi krize çözüm bulmak için Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin öncülüðünde gerçekleşen toplantıya, YNK lideri Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, laik El Irakiye lideri Ýyad Allavi, Şii lider Muktada el Sadr ve Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi katıldı.

Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada liderleri El Maliki’yi yaklaşımların deðiştirmeye çaðırdı. Kürdistan Bölge Başkanlıðı Büro Şefi Fuad Hüseyin’in okuduðu açıklamada, katılımcılar, “demokrasiyi tehdit eden tehlikeleri önlemek amacıyla ülke işlerinin yönetiminde demokratik mekanizmaları aktifleştirme” çaðrısında bulundu.

Bu uyarı, isim vermeden Nuri El Maliki’ye yapıldı. Başta Kürtler olmak üzere toplantı katılımcılarının birçoðu, Maliki’nin koalisyon üyelerine danışmadan bir “diktatör” gibi davrandıðı tepkisinde bulunuyor.

Hüseyin, “Toplantı, Erbil anlaşması, Muktada Sadr’ın açıklaması ve karar alma kurallarını belirleyen anayasanın iki maddesi ışıðında, ülkenin yüksek çıkarları tehlikeye atan krize son vermek için çözümlerin bulunması gerekliliðini tartıştı” dedi.

Kadım 2010’da Maliki dahil tüm Iraklı liderler tarafından imzalanan Hewler anlaşması iktidar paylaşımını belirliyor.

Hewler’de bulunan radikal Şii lider Muktada Sadr, dört aydır süren siyasi krize çözüm bulmak için Perşembe günü 18 maddelik bir liste sundu.

Sadr, Irak hükümetinin hemen devrilmesine karşı çıkarken, Nuri El Maliki’nin 2014’deki seçimlerde üçüncü kez başbakan olmak için aday olmasını da reddediyor. Ýran’dan Perşembe günü gelen Sadr, kendisini Barzani ile Maliki arasında bir arabulucu olarak tanıttı.

ANF NEWS AGENCY