İran’da bütçenin çoğu ‘Devrim Muhafızları’na ayrıldı

Genel bütçeden 2013 yılında 3,3 milyar dolar alan Devrim Muhafızları, ‎2014’te 5 milyar dolar, ‎2015’te ise 6,1 milyar dolar aldı.

İran hükümeti tarafından meclise sunulan bütçe tasarısına göre, ülkenin savunma harcamaları yüzde 39 artarak 10,3 milyar dolara yükseldi. Böylece, üç buçuk yıllık Ruhani döneminde savunma bütçesindeki artış yaklaşık yüzde 80’e ulaştı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümeti, bütçe tasarısını meclise sundu.  Ruhani hükümeti, 2013’te selefi Mahmud Ahmedinejad’ın cumhurbaşkanlığı döneminde yaklaşık 6 milyar dolar olarak belirlenen savunma bütçesini 2014 yılında 8 milyar doların üzerine çıkardı. Ruhani’nin savunma bütçesindeki artıştan en büyük payı Suriye başta olmak üzere İran’ın bölgedeki askeri operasyonlarını yürüten Devrim Muhafızları Ordusu aldı.

Genel bütçeden 2013 yılında 3,3 milyar dolar alan Devrim Muhafızları, ‎2014’te 5 milyar dolar, ‎2015’te ise 6,1 milyar dolar aldı. ‎2016 bütçe tasarısında Devrim Muhafızları’na tahsis edilen pay 4,5 milyar dolara düşürülse de ordu ve savunma bakanlığının bütçesi artırıldı. 2017 bütçe tasarısında ise Devrim Muhafızları’na ayrılan pay geçen yıla oranla yüzde 53 artışla 6,9 milyar dolara yükseldi.

Buna göre, İran’da ordu, Devrim Muhafızları, Gönüllü Güvenlik Güçleri (Besiç), Genelkurmay Başkanlığı’na tahsis edilen bütçe Haziran 2013’te göreve gelen Ruhani döneminde yaklaşık yüzde 80 arttı.

Total, Shell ve Hyundai gibi şirketler 2000’li yıllarda Basra Körfezindeki Güney Fars Petrol sahasından ayrıldıktan sonra bu yerler, Hatemu’l-Enbiya Yapı Karargahı’na devredilmişti. Devrim Muhafızları, ülke genelinde birçok şirkete sahip kendi ekonomik tekelini oluşturmuş durumda.

İran Devrim Muhafızları, bütçeden aldığı pay ve şirket gelirlerinin yanı sıra uygun gördüğü gibi harcayacağı bağımsız özel fonlara da sahip bulunuyor.