İskoç Parlamentosu’ndan Brexit’e sembolik ‘hayır’ oyu

Halkın büyük çoğunluğunun Avrupa Birliği’nde (AB) kalınmasından yana oy kullandığı İskoçya’da parlamentoda yapılan sembolik oylamada Brexit’e bir kez daha ‘hayır’ denildi.

Geçtiğimiz hafta Britanya Parlamentosu’nda yapılan oylamada, muhafazakar Başbakan Theresa May’e  AB’den çıkış (Brexit) başvurusu için gerekli yetki tanınmıştı. Britanya Parlamentosu’nun 114’e karşı 498 oyla verdiği yetki tasarısına karşı İskoçya Parlamentosu’nda sembolik oylama yapıldı.

Bağımsızlık yanlısı İskoçya Ulusal Partisi’nin (SNP) çoğunluğu elinde bulundurduğu parlamentodaki oylamada Brexit tasarısına sadece 34 ‘evet’ oyu çıktı. 90 İskoç parlamenter ise ‘hayır’ oyu kullandı.

İskoç Parlamentosu’ndaki oylamanın sembolik önemi bulunuyor ve Britanya’nın genel kararına etkisi yok.

Geçtiğimiz yıl 23 Haziran’da yapılan referandumda Birleşik Krallık ve Kuzey İrlanda’da toplamında yüzde 51,9 oyla AB’den çıkılması kararı çıkmıştı.

İngiltere’de halkın yüzde 53,4’ü, Galler’de ise yüzde 52,5’i Brexit’i desteklerken, İskoçya’da AB’de kalınmasını isteyenlerin oranı yüzde 62 olmuştu. Bağımsızlık talebinin belirli bir düzeyde olduğu Kuzey İrlanda’da da halkın yüzde 55,8’i AB’de kalınması yönünde oy kullanmıştı.