İsveç Kralı devletin konutlarını dost ve yakınlarına tahsis ediyor

Scoop dergisi, İsveç Kralı XVI. Carl Gustaf'ın devlete ait olan konutları akraba ve dostlarına çok ucuz fiyatla kiraladığını kamuoyuna duyurdu.

İsveç'de bir konut kiralayabilmek için belediyeye ait konut kurumlarında sıraya girmek gerekiyor.  Başkent Stockholm ise bir daire edinebilmek için bekleme süresi açısından dünya rekoru kırıyor. Konut sıkıntısının olduğu ilde 556 bin kişi bir daire kiralayabilmek için sırada bekliyor. Stockholm il merkezinde bir daire kiralayabilmek için en az 15 yıl sırada beklemek gerekiyor.

Ancak bu bekleme süresi  İsveç Kralı XVI. Carl Gustaf'ın akrabaları ve dostları için geçerli değil. Kral, kendine tahsis edilen 350 daireyi istediği zaman istediği kişiye tahsis edebiliyor. Scoop dergisi, Kralın Stockholm'un en cazip ve turistik semtlerinde bulunan 350 daireyi piyasa fiyatının çok altında akraba ve dostlarına kiraladığını yazdı.

Carl Gustaf'ın ev tahsis ettiği kişiler arasında akrabalarının yanı sıra eski Genelkurmay Başkanı, sağcı politikacılar, banka müdürleri ve bankerler de bulunuyor.

Belediyelerle konut şirketleri arasında yapılan gönüllü bir anlaşma şirketlerin boş olan dairelerinin yarısını belediyeye ait kurumlara kiralamasını öngörüyor.

Ancak XVI. Carl Gustaf, bu kurala uymadığı gibi 350 daireden Stockholm'un turistik semti Djurgården'de bulunan 120 daireyi kimlere ve hangi fiyatla kiraladığını da açıklamıyor.

Djurgården Kraliyet Yönetim Şefi Magnus Anderssıon, Scoop'un konu hakkındaki sorularını ”Biz açıklık prensibi kapsamnında değiliz ve bundan dolayı böylesi bilgileri vermiyoruz” diyerek yanıtlıyor.

Kiracılar Derneği Başkanı Maria Linder ise, ”Bu bilgiler doğal olarak kamuoyuna açık olmalı” diyerek dairelerin kimlere ve ne kadar kira alındığını açıklanmamasına tepki gösteriyor.