İsveç'te sığınmacı çocuklar toplu intiharı planlıyor

İsveç'e tek başına gelen ve iltica talepleri reddedilen çocukların toplu intihar etmeyi planladığı duyumları İsveçli kurumları alarma geçirdi.

Duyumları ciddiye alan Çocuk Ombudsmanı Fredrik Malmberg, İsveç Göçmen Dairesi, Sosyal Sağlık Genel Müdürlüğü ve Sağlık ve Bakım Müfettişliği'ni acil olarak kriz toplantısına çağırdı.

Sığınmacı çocuklara yardım eden 'Artık Dayanamıyoruz' adlı örgütlenmenin çocukların toplu intihara hazırlandıklarını kurumlarına iletmeleri üzerine kriz toplantısı yapmayı kararlaştırdıklarını söyleyen Çocuk Ombudsmanı Basın Sekreteri Hans Reuterskiöld, ”Son bir yıl içinde kendini sakatlayacağını söyleyen ve intihar etmeyi düşünen 600 civarında yalnız çocukla karşılaştığımız için söylentileri oldukça ciddiye aldık” dedi.

SIĞINMACI ÇOCUKLARDA İNTİHAR YAYGIN

Son bir ay  içinde 3 sığınmacı çocuk intihar ederek yaşamına son verdi. 27 Ocak günü sığınmacı kampında kalan  çocuklardan biri intihar etti. 2 çocuk da intihar girişimde bulundu. 3 Şubat gecesi de Trollhettan ilince sığınmacı kampında kalan 16 yaşındaki bir çocuk intihar etti. Bir kaç gün sonra da Ed yerleşim birimindeki sığınmacı kampında kalan bir çocuk ölü bulundu.

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında da 3 sığınmacı çocuğun intihar ettiği İsveç medyasına yansımıştı. Kurumlar tarafından kamuoyuna açıklanan bir istatistik olmadığı için bugüne kadar kaç sığınmacı çocuğun intihar girişiminde bulunduğu ve intihar ettiği tam olarak bilinmiyor ama iltica hakkını kısıtlayan yasaların kabulünden sonra intihar vakalarında artış olduğu biliniyor.

İNTİHARLAR İLTİCA HAKKINI ORTADAN KALDIRAN YASALARIN SONUCU

2015 yılında 160 bin ilticacı kabul eden İsveç, geçtiğimiz yıl iltica politikasında büyük bir değişiklik yaparak iltica hakkını önemli ölçüde ortadan kaldıran yasaları yürürlüğe soktu.

Yeni yasanın geçtiğimiz yılın 1 Haziran tarihinden itibaren yürürlüğe girmesinden sonra iltica talebi reddedilen sığınmacılar, Göçmen Dairesi'nin kamp ve konutlarında kalma ve ödenti alma haklarını kaybetti. Aralarında 150 çocuğun da bulunduğu binlerce ilticacı sokağa atıldı ve açlığa mahkum edildi.

SOKAKLARA ATILAN ÇOCUKLAR FAHİŞELİK VE HIRSIZLIK YAPIYOR

İltica yasasının sertleştirilmesi en fazla evebeyleri olmadan yanlız gelen ilticacı çocukları olumsuz etkiledi. Sokağa atılan çocuklardan bir kısımı fahişelik ve hırsılık yaparak yaşamda kalmaya çalışırken, hala kamplarda kalma hakkını koruyan ve iltica başvuruların ele alınmasını bekleyen çocuklar arasındaki kaygı ve endişe arttı. İntihara girişimde bulunan çocukların sayılarında belirgin bir artış görüldü.

Yalnız Gelen Çocuk Sığınmacılar Federasyonu ve çocuk haklarını savunan örgütler, ard arda açıklamalar yaparak yeni kuralların yürürlüğe girmesinden sonra çocuklar arasında kaygının arttığına dikkat çekmiş ve önlemler alınması uyarısında bulunmuştu. 

Uyarıların ardından intihar vakalarında artış görülmesine rağmen gelişmeleri seyretmekle yetinen kurumlar çocukların toplu intihar etmeyi planladıklarının medyaya yansımasından sonra harekete geçmek zorunda kaldı.

GÖÇMEN DAİRESİ,  SIĞINMACI ÇOCUKLARDAN KURTULMAK İÇİN GİZLİ PANLAR YAPTI

2015 yılında çoğunluğu Afganistan, Somali ve Suriye'den 35 bin 369, geçtiğimiz yıl da 2095 çocuk tek başına İsveç'e gelerek iltica talebinde bulundu.

İsveç Hükümeti, bir yandan iltica yasalarını değiştirerek çocukların iltica hakkını ortadan kaldırırken aynı zamanda sınır dışı edilmelerini meşrulaştırmak için gizli planlar yaptı.

İsveç'te yasalar, 18 yaşından küçük sığınmacıların geldikleri ülkelerde kendilerini koruyacak ve barınmalarını sağlayacak kurumların olmaması durumunda çocukların sınır dışı edilmelerini yasaklıyor. Ancak İsveç Göçmen Dairesi, çocukları sınır dışı edebilmek için şeytanca bir plan hazırladı.

İsveç Devlet Radyosu'nun ele geçirdiği Göçmen Dairesi'ne ait bir iç yazışma, ilticacı çocukların 18 yaşını doldurmalarının bekleneceğini ve ondan sonra gruplar halinde charter seferleriyle ülkelerine gönderileceğinin planlandığını açığa çıkardı.

İsveç'ın iltica hakkını önemli ölçüde ortadan kaldıran yeni yasaları yürürlüğe koyması ve Göçmen Dairesi'nin çocukları sınır dışı etmek için yaptığı planlarının açığa çıkması ilticacı çocukların endişe ve kaygılarını artırdı. Açmaza düşen çocuklardan onlarcası intihar ederek yaşamına son verdi.

İsveç'te 30 bini Afganistan ve diğerleri Somali, Suriye, Fas ve Etiyopya'dan gelen 40 bin civarında sığınmacı çocuk bulunuyor.