İsveç’te soykırım kurbanlarına ırkçı terör

İkinci Dünya Savaşı’nda Hitler’in soykırımından kurtulmayı başararak hayatta kalmayı başaran soykırım kurbanları günümüzde de faşist, ırkçı ve yeni Nazilerin baskı ve saldırılarına uğruyor.

İsveç’te Kuzey Direniş Hareketi, terör estirerek soykırım kurbanlarının gerçekleri halka anlatmalarını engellemeye çalışıyor.

Nazilerin soykırımından kurtularak İsveç’e sığınanların çoğunluğu yaşamını yitirdi. Hala hayatta olan bir kaçı da, başlarından geçenleri anlatmak ve Avrupa’da tırmanışa geçen ırkçı ve faşist hareket ve partilerle ilgili uyarılarda bulunmak için toplantı ve konferanslar yapıyor.

Irkçılar, soykırım kurbanlarını itibarsızlaştırmak ve toplantıları engelleyebilmek için değişik yöntemlere başvuruyor. Gösteriler yaparak, bildiriler dağıtarak soykırımın hiç bir zaman olmadığı ve konuşmacıların yalan söylediğini iddia ediyorlar.

Geçtiğimiz günlerde Stockholm’da Åso Lisesi’nde soykırımdan kurtulan 92 yaşındaki Emerich Roth, ‘Nefretin Mekanizmaları’ temalı konferansta Nazi kamplarında yaşadıklarını lise öğrencilerine anlatacaktı.

IRKÇILAR SOYKIRIMI İNKAR EDİYOR

Konferansın yapılacağı saatlerde okulun önüne toplanan ırkçılar, protesto gösterisi yaptılar ve “Soykırım blöftür” başlıklı soykırımın olmadığını iddia eden bildiriler dağıttılar. O sırada okul önünden geçen bir Somaliliye saldıran ırkçılara 15 yaşındaki bir lise öğrencisi engel olmak istedi.

Irkçıların saldırısına uğrayan genç yaralandı. Irkçı saldırı medyada yer aldı ama ırkçıların soykırım kurbanlarını susturmak için estirdikleri terör görmezden gelindi.

Saldırıyı gerçekleştiren Kuzey Direniş Hareketi, soykırımını inkar etmek için sistematik olarak İsveç’in pek çok yerleşim biriminde kampanyalar yürütüyor.

Hedefinde de soykırımdan kurtulmayı başaran en genci 87 yaşında olan Hitler’in kurbanları var. Irkçıların soykırım kurbanlarını susturmak istemelerinin başta gelen nedeni de inandırıcı olmaları ve ırkçılardan etkilenen gençleri ikna edebilmeleri. Bundan dolayı da ırkçılar olarak bir tehdit olarak görülüyorlar.

Emirich Roch, 25 yıldır okulları gezerek, konferanslara katılarak soykırım sırasında tanıklık ettiği vahşetleri anlatıyor, halkı ve gençleri ırkçılığa karşı uyarıyor ve gençlere ırkçılarla aralarında mesafe koymaları çağrıları yapıyor.

NEFRETİ DURDURMAMIZ GEREKİR

Irkçıların Åso Lisesi’nde verdiği konferans sırasında göçmen ve gençlere saldırmalarını korkunç olarak niteleyen Roch, “Bilgi eksikliği var. Bu nedenle okullarda konferanslar veriyorum. Gençler geleceğimizdir ve nefreti erkenden durdurmamız gerekir. Okulda ırkçılarla karşılaştığımda yaşadıklarımı anlatarak onları ikna etmeye çalışıyor ve birçok kez de bunu başarıyorum” diyor.

Irkçılar, sadece konferanslar yapıldığında bildiri dağıtmak ve çevreden geçen göçmenlere saldırmakla kalmıyor, bazen salonlara girerek konferansları engellemeye çalışıyorlar.

Geçtiğimiz yılın Nisan ayında Varberg ilinde 88 yaşındaki Mietek Grocher’in Peder Skrivare Lisesi’nde verdiği konferans sırasında ırkçılar, salona girerek sloganlar attılar ve konferansı engellemeye çalıştılar.

Yaklaşık bir yıl önce yapılan konferansta olanları değerlendiren Grocher, konferans sırasında güvenlik önlemleri almayan polise eleştiriler yöneltiyor ve olayların çıkmasından korkan okul yöneticilerinin soykırımı konu alan konferanslar yapmaya ve kendilerini davet etmeye cesaret edemediklerini söylüyor.

Nazi toplama kampından kurtarıldıktan sonra 1945 yılında İsveç’e geldiğini söyleyen Grocher, “İsveç’e geldiğimizde Nazizmi bir daha asla yaşamayacağımı sanıyordum. Ama onlar şimdi buradalar” diyor.

SOYKIRIM ETKİNLİKLERİ DÜZENLEYEN MEDYA VE KURULUŞLAR DA IRKÇILARIN HEDEFİNDE

İsveç’te her yıl 27 Ocak’ta “Soykırım Kurbanlarını Anma Günü”nde Nazilerin İkinci Dünya Savaşı sırasında katlettiği 6 milyon Yahudi, Roman ve sosyalisti anmak için pek çok yerleşim biriminde etkinlikler düzenleniyor.

Bu etkinlikler öncesi ve sonrası başını Kuzey Direniş Hareketi’nin çektiği ırkçı ve faşist örgütlenmeler, okul ve üniversitelerde soykırımı inkar eden bildiriler dağıtıyor ve etkinliklere konuşmacı olarak katılan soykırımdan kurtulmayı başaranları itibarsızlaştırmayı amaçlayan söylentileri yaygınlaştırmaya çalışıyorlar.

Soykırımı anma etkinliklerine katılan medya kuruluşları ve kurumları da ırkçıların hedefinde. Bu yıl 27 Ocak’ta düzenlenen etkinliklerden sonra Kuzey Direniş Hareketi, aralarında İsveç Kiliseler Birliği, Svenska Bladet gazetesinin de bulunduğu kurum ve kuruluşların kapılarına güvenlik şeritleri yerleştirdi.

92 yaşındaki Hedi Fried de Nazilerin soykırımından kurtulmayı başaranlardan. İlerlemiş yaşına rağmen konferanslara katılarak başından geçenleri anlatıyor ve kitleleri yükselen faşizm tehlikesine karşı uyarıyor.

Soykırımdan kurtulmayı başaranlara yönelik baskı ve saldırıların tesadüf olmadığını söyleyen Fried, 1930’lı yıllarla günümüzdeki gelişmeler arasındaki paralelliklere dikkat çekiyor.

KORMAMALIYIZ! KORKU 1930 YILLARDAKİ GİBİ FELÇ EDER

“Günümüzde olanlar 1930’lı yıllarda ırkçı partilerin güçlenmelerini ve pek çok kişinin ırkçılar iktidara geldiklerinde sakinleşeceklerini düşündüğü günleri hatırlatıyor. Onlara çılgın diyorlar. Aynı şey o zaman Nazi hareketler için de söyleniyordu. Ama onlar çılgın değil. Onlar kendilerini yönlendiren bir ideolojiyi inanıyorlar ve durmayacaklar” şeklinde konuşan Fried, “Nefret inşa ediliyor. Şimdi soykırım asla olmadı diye bağırıyorlar. Hitler yalan gerektiği kadar tekrarladığında o gerçek olur diyordu. …Ama korkmamalıyız. Korku 1030’lı yıllarda olduğu gibi felç eder. Halk korktu ve sustu, sesini çıkaran az sayıda kişi de ihbar edildi. Daha başlangıçta her insan sorumluluğu olduğunu anlamalı” diyor.