Kofi Annan Şam’da

Kofi Annan Şam’da

Arap Birliði ve Birleşmiş Milletler Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, 108 kişinin öldürüldüðü Hula katliamı ardından Suriyeli yetkililerle görüşmek üzere Şam’a geldi.

Bugün Suriye Dışişleri Bakanı Walid Muallem, yarin ise Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşecek olan Annan Şam havaalanında açıklamalarda bulundu.

Suriye ziyaretini ‘kritik bir adım’ olarak deðerlendiren Annan, Esad ile ‘ciddi ve açık’ görüşmelerde bulunmak istediðini belirtti. Annan, Suriye hükümetini, barışçıl çözüm konusunda kararlılıðını göstermek için ‘cesur’ adımlar atmasını istedi. Altı maddelik barış planının kapsamlı bir şekilde uygulanması gerektiðini söyleyen Annan, sadece hükümeti deðil elinde silah olan herkesi Suriye’de yaşanan krizi barışçıl yollarla çözmeye çaðırdı.

Hula’da yaşanan, 108 kişinin öldürüldüðü katliama da deðinen Annan, olaydan şok ve derin üzüntü duyduðunu kaydetti.

Annan’ın Şam ziyareti, BM Güvenlik Konseyi’nin Hule’de aðır silahlar kullanılarak 108 kişinin öldürülmesinin ardından oybirliðiyle Suriye yönetimni kınamasının ardından geldi. Konsey katliamdan doðrudan Suriye hükümetini sorumlu tutarak, ölümlerden sorumlu olanların yargılanmasını istedi.

Suriye'nin Birleşmiş Milletler temsilcisi Beşar Caferi, bazı Konsey üyelerini "yalan tsunamisi" yaratmakla suçladı ve olaylarda Suriye güçlerinin sorumluluðunu olmadıðını savundu. Olayla ilgili açıklamalarda bulunan diðer Suriyeli yetkililer de olaydan silahlı muhalif güçleri sorumlu tutarak, katliamla ilgili araştırma başlattıklarını söyledi.

Suriye'deki BM gözlemci heyetinin başkanı Tümgenral Robert Mood da ölümlere yol açan olaylar konusunda belirsizlikler olduðunu belirterek, Hula’da soruşturma başlattıklarını kaydetti.

Hula’da hafta sonu meydana gelen olaylarda yarısına yakını çocuk 108 kişi öldürülürken, 300’den fazla kişi de yaralandı. Muhalifler devlet güçleri kenti bombalarken, Esad’a baðlı ‘Şebiha’ milislerinin de yakın mesafede halkı taradıklarını söylüyor. Ýddiaları reddeden Şam yönetimi ise olaylardan ‘teröristler’ olarak tanımladıðı silahlı muhalifleri sorumlu tutarak, bombardımanın söz konusu olmadıðını ileri sürüyor.

ANF NEWS AGENCY