Kolombiya hükümeti ve ELN müzakere için buluştu

ELN hareketi yaptığı bir açıklamada toplantının kısa ama çok pozitif geçtiğini belirtti. Bugün devam edeceği bildirilen toplantıda, barış görüşmelerinin resmi başlangıç tarihinin belirlenmesi bekleniyor.

Kolombiya hükümet ve ülkenin ikinci büyük gerilla hareketi ELN delegasyonları, görüşmeyi doğruladılar.  Heyetler, 13 Ocak Cuma günü Ekvador’un başkenti Quito’nun kuzeyinde, gizli tutulan bir yerde basına kapalı bir görüşme yaptılar. Ancak çok sayıda gazeteci, çalıştıkları medya grupları tarafından Quito’nun 115 km kuzeyindeki İbarra kentine yönlendirildi.

Bu diyalog süreci, ülkenin en büyük gerilla hareketi FARC ile imzalanan barış anlaşmasından sonra geldi.  52 yıllık çatışma ardından bu anlaşma sağlanmıştı. ELN, bugün ülkede aktif olan tek gerilla hareketi olarak biliniyor. ELN de tıpkı FARC gibi 1964’teki köylü isyanından doğdu ve yaklaşık 1.500 savaşçısı bulunuyor.

Hükümet ile gerilla hareketi ELN Ocak 2014’ten bu yana gizli görüşmeler yaparak, resmi müzakere sürecini hazırlıyor. 27 Ekim 2016’da Ekvador’da başlatılması öngörülen müzakere süreci, son dakikada iptal edilmişti.

Kolombiya hükümeti, barış görüşmelerine geçmek için Nisan ayından bu yana ELN’nin elinde olan eski milletvekili Odin Sanchez’in serbest bırakılmasını istiyor. ELN ise bunun karşılığında tutuklu iki gerillanın serbest bırakılmasını talep ediyor. Ekvador’da başlayan görüşmeler de bu konular da ele alınacak.

Eğer görüşmelerin resmi olarak başlaması kararlaştırılırsa, Ekvador’da ilk tur görüşmeler başlayacak.  Diğer görüşmeler barış sürecine dahil olan Brezilya, Küba, Şili, Norveç ve Venezüella’da yapılacak.

Kolombiya’da 1960’lı yıllardan beri 30 dolayında solcu gerilla hareketi, aşırı sağcı paramiliter gruplar ve güvenlik güçleri çatışmalarda yer alıyor. Bu çatışmalarda şimdiye kadar en az 260 bin kişi öldü, 60 bini aşkın kişi kayboldu ve 6.9 milyon kişi göçe maruz kaldı.