Macaristan Nubucco’dan çekilme sinyali verdi

Macaristan Nubucco’dan çekilme sinyali verdi

Macaristan Başbakanı Victor Orban yaptıðı açıklamada, Nabucco'nun sorunlu olduðunu ve projenin 6 ortaðından biri olan Macar enerji şirketi MOL'un konsorsiyumdan ayrılacaðını açıkladı.

MOL'dan yapılan açıklamada ise ayrılma iddialarına açıklık getirilmeden "Nabucco projesi üzerinde göz ardı edilmesi zor olan birçok belirsizlik mevcuttur. Projenin finansmanı ve gaz kaynaðı belirsiz" denildi.

AB Enerji Komiseri Günther Öttinger'in sözcüsü Marlene Holzner, MOL tarafından kendilerine ve Nabucco konsorsiyumuna bu yönde bir bilgi verilmediðini belirterek "Şu anda çok önemli bir süreçteyiz. Azerbaycan gelecek birkaç ayda hangi boru hattı projesine gaz vereceðini belirleyecek. Nabucco bunlardan birtanesi" dedi.

Holzner, Nabucco'nun ortaklık yapısında daha önce de deðişiklikler olduðunu hatırlatarak MOL'un ortaklıðının projenin gerçekleşmesi için bir zorunluluk olmadıðına belirtti.

Sözcü, AB Komisyonu'nun önceliðinin Nabucco başta olmak üzere Hazar havzasındaki doðalgaza doðrudan erişim imkanı saðlayacak Güney Koridoru projelerinin gerçekleştirilmesi olduðunu vurguladı.

Bu arada Nabucco konsorsiyumundan yapılan açıklamada, MOL'un ortaklıktan ayrılacaðı yönünde hiçbir işaret bulunmadıðı belirtildi.

Açıklamada, Nabucco projesinin ön mühendislik çalışmasının yüzde 80 oranında tamamlandıðı ve projeye 7'inci ortak olmak isteyen Alman Bayerngas'la müzakerelerin devam ettiði kaydedildi.

Nabucco Genel Müdürü Reinhard Mitschek, geçen ay yaptıðı açıklamada, AB'nin doðalgazda Rusya'ya baðımlılıðını azaltmayı hedefleyen projenin kapasitesinin düşürülebileceðini ya da Trans Anadolu doðalgaz boru hattıyla birleştirilebileceðini söylemişti.

Ortakları arasında Macar MOL ve Türkiye'den BOTAŞ'la birlikte Bulgaristan'dan BEH, Romanya'dan Transgaz, Avusturya'dan OMV ve Almanya'dan RWE'nin ortak olduðu Nabucco'nun başlangıçta 8 milyar avro olarak hesaplanan maliyetinin 12-15 milyar avroyu bulacaðının tahmin edilmesi farklı arayışları beraberinde getiriyor.

Yılda 31 milyar metreküp kapasiteli 4 bin kilometrelik Nabucco boru hattının inşasına gelecek yıl başlanması ve 2017'de gaz pompalanması hedefleniyor.

Rusya'nın yılda 63 milyar metreküp doðalgaz kapasiteli Güney Akım projesini hızlandırarak 2015 yılında faaliyete geçirme planı, Nabucco'nun gerçekleşme ihtimalini azaltıyor.

ANF NEWS AGENCY