Macron anketlerde önde, Fillon halen şanslı

Fransa’da 6 hafta içinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için yapılan anketler, liberal Emmanuel Macron’un halen en güçlü aday olduğunu gösteriyor.

BVA şirketi tarafından bu hafta içinde yapılan son ankete göre, seçimlerin ilk turunda aşırı sağcı Marine Le Pen ile eski Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron yüzde 26 oyla ikinci tura kalacaklar. Ankete göre, son iki hafta 5 puan kazanan Macron seçimin ikinci turunda yüzde 60’ın üzerinde oyla cumhurbaşkanı seçilecek.

Aynı ankete göre, hakkındaki haksız kazanç suçlamalarına rağmen adaylıktan çekilmeyen sağcı aday François Fillon’un oy oranı ise 1 puan artışla yüzde 20 oldu.

İktidardaki Sosyalist Parti (PS)’nin adayı olan Benoit Hamon’un ise oy oranı yüzde 13,5’te kalırken, daha radikal ve sol bir programa sahip Jean-Luc Mélenchon’un oy oranı ise yüzde 11,5. İki adayın birleşme çağrılarına rağmen ayrı ayrı seçimlere girmesinin sol seçmeni böldüğü biliniyor.

Seçimleri kazanacağı öngörülen Emmanuel Macron’a iktidar partisi PS içerisinden de destek verilmesi nedeniyle 2012 yılında François Hollande’a oy veren seçmenin önemli bir kısmı Benoit Hamon’a oy vermiyor.

Ancak Emmanuel Macron’a oy verenler arasında ‘kararından emin’ olanların oranı halen yüzde 40’larda. Bu da, hakkında soruşturma olan sağcı François Fillon’un halen ikinci tura kalabileceği yorumlarına argüman olarak sunuluyor. Fillon’un hakkındaki soruşturmalar nedeniyle desteğini geri çeken sağ ve liberal politikacıları ‘ikna edebilmesi’ halinde oylarını arttırabileceği düşünülüyor.