Meksika’da bir insan hakları savunucusu daha öldürüldü

Meksika’nın kuzeyinde yerli halklar konusunda çalışma yürüten insan hakları savunucusu Juan Ontiveros Ramos’un bir cinayete kurban gittiği açıklandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Chihuahua eyaleti savcılığı, Tarahumara yerli halkları konusunda çalışmalar yapan Ramos’un cesedinin Guagalupe y Calvo şehrinde bulunduğunu duyurdu. Savcılık Ramos’un bir cinayete kurban gitmiş olmasından şüphelenildiğini ve kimliği belirlenen bir şüphelinin arandığını duyurdu.

Ülkenin kuzey batısındaki Chihuahua, Durango ve Sonora eyaletinde yaşayan ve 120 bini aşkın nüfusa sahip olan Tarahumara halkları için çalışan Isidro Baldenegro López de iki hafta önce bir cinayete kurban gitmişti.

Ramos’un ölümünden kısa bir süre önce bölgedeki organize suç örgütleri konusunda bir rapor çalışması içinde olduğu haber veriliyor.

Ramos ve Lopez’le birlikte 2013’ten bu yana öldürülen insan hakları savunucularının sayısı 5’e yükseldi.

Tarahumara halkının yaşadığı bölgede bir grup gönüllü büyük şirketlerin karıştığı yolsuzluk olayları ve çevreye zarar veren yatırımları konusunda çalışmalar yürütüyor. Lopez bölgedeki Sierra Madre dağında yapılan kaçak orman kesimine karşı eylemler organize etmişti.

Lopez bu çabaları sonucunda Goldman Çevre Ödülü’ne layık görüşmüştü.

Uluslararası Af Örgütü yayınladığı açıklamada Meksika’da insan hakları savunucuları ve çevre aktivistlerine yönelik saldırıların büyük kaygı uyandırdığını kaydetti.

Avrupa Birliği ise Meksika hükümetini cinayetlerin aydınlatılıp sorumluların yargı önüne çıkarılması konusunda etkin bir çaba göstermeye çağırdı.