Merkel'in inadı AB'yi böldü

Merkel'in inadı AB'yi böldü

Fransa cumhurbaşkanı Hollande'nın katıldıðı ilk AB zirvesinde Merkel ile arasında ciddi görüş farklılıkları ortaya çıktı. Bütçe disiplini ve tasarruf önlemlerini dayatan, "Eurobond"lara karşı çıkan Merkel'in inadı yüzünden AB ülkeleri bölündü. Ýngiltere, Ýspanya ve Ýtalya Fransa'yı desteklerken, Avusturya, Hollanda, Finlandiya gibi ülkeler ise Almanya'nın görüşünü savunuyor.

Brüksel'de son yıllarda gerçekleşen Avrupa Birliði zirvelerinden artık eser yok. Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, daha önceki zirvelerde görüş birliðine varıp, Berlin ve Paris'te hazırladıkları tasarıyı diðer üye ülkelere dayatıyordu. Zirve sonunda ise "mutlu aile" fotoðrafı çekiliyordu.

Ancak Paris'te iktidarın deðişmesi, sosyalist François Hollande'nin yeni cumhurbaşkanı olması sadece ülkesinde deðil, Brüksel ve Berlin'deki havayı da deðiştirdi. Daha önce tahmin edildiði gibi Hollande'ın katıldıðı ilk 27 üyeli AB zirvesinde beklenen oldu. 29 ve 30 Haziran'da yapılacak AB 6 aylık dönemi kapsayan büyük zirve öncesi Brüksel'de gerçekleşen zirveye Hollande ve Merkel'in arasındaki görüş farklılıðı damgasını vurdu.

Zirve öncesi Paris'te Ýspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile görüşen Hollande AB'de büyüme ve birliðin ortak borçlanmasını saðlayacak "ortak tahvil" (Eurobond)'ları savunurken, bütçe disiplini ve "kemer sıkma politikalarına" son verilmesini istiyor. Alman başbakanı ise tasarruf önlemlerini sürdürülerek, "Eurobond"lara sert şekilde karşı çıktı.

MERKEL: AB ANLAŞMASI ÝHLAL EDÝLÝYOR

Zirve öncesi basına konuşan Merkel, ortak tahvillerin, AB anlaşmasına aykırı olduðunu savunurken "Bunun büyümeyi tetikleyeceði fikrinde deðilim" dedi. Aynı şekilde Brüksel'e gidişinde Hollande’nın gerçekleşmesi için Euro tahvilleri önerisini yeniledi. Bu tahvillerin özellikle yüksek düzeyde borçlanan krizin eşiðindeki ülkelere ekonomik anlamda nefes aldırması bekleniyor.

Sabaha kadar süren tartışmalardan ise görüş birliði çıkmadı. Ancak gözlemcilere göre başarısız geçen zirve, Avrupa'daki kamplaşmayı da ilk kez gözler önüne serdi. Kıtanın kuzeyinde yer alan Hollanda, Avusturya, Finlandiya, Macaristan, Slovakya gibi ülkelerin Almanya'dan yana tavır alırken, karşı tarafta ise güney ülkeleri Fransa, Ýtalya, Ýspanya ve Ýngiltere'nin bulunması dikkat çekti.

Zirvenin sonunda açıklama yapan Avrupa Birliði Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy Haziran ayında tartışmaları sürdüreceklerini belirterek "Umarım ortak bir görüş çıkar. Liderlerin büyüme politikasından yana kararlar almasını bekliyorum" dedi.

EURO'DA ACÝL PLAN HAZIR OLMALI

Sadece Yunanistan'ın Euro bölgesinde kalması konusunda liderler ortak görüş dile getirilirken, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barrosa Atina hükümetine "Reform paketine baðlı kaldıðınız sürece yardımlar sürecek" mesajını verdi. Ancak 17 üyeli Euro Grubu lideri Jean Claude Juncker, Yunanistan'ın Euro'dan çıkartılması ihtimaline karşı acil bir planın hazırlanmasını istedi.

ANF NEWS AGENCY