Montreal'de öðrenci protestoları dinmiyor

Montreal'de öðrenci protestoları dinmiyor

Tarihinin en büyük öðrenci hareketi ile karşı karşıya olan Kanada’da, şiddetli yaðmura raðmen Montreal kentinde 2 bin dolayında öðrenci sokaklara çıkarak harçlara yapılan zamları ve Quebec hükümetinin özel yasasını protesto etti.

Öðrenciler 38 gecedir kesintisiz sokaklara çıkarak protesto gösterilerinde bulunuyor. Cuma akşamı da 2 bine yakın öðrenci Montreal sokaklarına çıkarak, zamları prostesto eden sloganlar attı. Şiddetli yaðmura raðmen öðrenciler tencere ve konserve kutularına vurarak yürüdüler.

Fransızca dilli bölge olan Quebec hükümeti tarafından 18 Mayıs günü kabul edilen özel yasa ile gösteriller “yasadışı” ilan edilmişti. Tepkileri daha da ateşleyen bu yasa, ifade ve toplanma özgürlüklerine yönelik bir kısıtlama olarak görülüyor.

Ancak Cuma akşamı yapılan gösteriye polis müdahalede bulunmadı. Öðrencilerin yürüyüşüne kent sakinleri de evlerinin camlarına ve balkonlara çıkarak alkışlarla destek verdi. Festival havasındaki eylem beş saat sürdü, herhangi bri gözaltı yaşanmadıðı bildirildi.

Cuma sabahı 25 örgüt, grup ve dernekten 140 kişi özel yasaya karşı iki suç duyurusunda bulunmuştu.

Öðrenci eylemleri, hükümetin Amerikan ortalamasına yakınlaştırmak adına harçlara zam yapmasıyla başladı.

ANF NEWS AGENCY