Münih Güvenlik Konferansı ABD’ye uyarılarla başladı

Münih’te başlayan Uluslararası Güvenlik Konferansı devam ederken, Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in ABD’ye yönelik uyarıları dikkat çekti.

Yeni ABD yönetiminin ‘Önce Amerika’ sloganı etrafındaki söylemlerine ve dış politikada NATO’yu dışlayan tavrına karşı uyaran Von der Leyen, Rusya ile ilişkileri de eleştirdi.

ABD’nin NATO’daki partnerlerini aşarak Rusya’yla tek başına anlaşmaya gitme ihtimaline karşı çıkan Alman Bakan, NATO’nun sadece maddi katkılar üzerinden değerlendirilmemesini istedi. Ursula von der Leyen, NATO ülkelerinin birbirlerine ‘amasız ve eğersiz’ destek olmaları gerektiğini savundu.

Trump yönetiminin bazı Müslüman ülkelerine yönelik vize yasağına da değinen Ursula von der Leyen, bunun radikal İslamcı terör örgütleriyle mücadeleye katkısının olmayacağını söyledi. Von der Leyen, bu mücadelenin ‘ortak verilmesi’ gerektiğinin altını çizdi.

Münih’teki Uluslararası Güvenlik Konferansı öncesinde Çarşamba günü bir açıklama yapan ABD Savunma Bakanı James Mattis, ülkesinin NATO’daki angajmanından geri adım atılacağını söylemişti. Mattis, diğer NATO ülkelerinin birliğe daha fazla bütçe ayırmaları gerektiği şartını ileri sürmüştü.

Dün başlayan Münih Uluslararası Güvenlik Konferansı’na 30 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra 80 kadar savunma ve dışişleri bakanı da katılıyor. Konferansta Rusya’yla yaşanan gerginlikler, Suriye ve Ukrayna’daki iç savaşlar ile Avrupa Birliği’nin geleceği gibi konular ele alınıyor.