NATO Afganistan’a 200 asker daha gönderiyor

Atlantik ittifakı NATO, Afganistan’ın batısındaki Farah eyaletine Amerikan ve İtalyanlardan oluşan 200 asker konuşlandırdığını açıkladı. Talebin yerel makamlardan geldiği belirtildi.

NATO’nun bir sözcüsü tarafından yapılan açıklama, Farah eyaletinin valisinin talebi üzerine NATO komutanlarından John Nicholson, Afgan güçlerine destek amacıyla 200 asker gönderme kararı aldığını duyurdu. Sözcüye göre bu askerler aşağı yukarı bir hafta boyunca Afgan güçlerine destek verecek.

Vali sözcüsü Muhammed Nasır Meri, temel olarak İtalyan ve Amerikalılardan oluşan 200 askerin hafta sonu bölgeye ulaştığını bildirdi.

Afganistan’daki yabancı güçlerin çoğunluğunun geri çekildiği 2014 sonundan bu yana Batılı güçler iki gün içinde iki kez asker gönderildiği yönünde açıklamalarda bulundu. Son olarak gönderilen askerler, Talibanlar ve DAİŞ çetelerinin varlığının tespit edildiği belirtilen İran ile sınırı olan eyalete konuşlandırıldılar.

Pentagon da Cuma günü yaptığı açıklamada baharda 300 Amerikan askerinin güneydeki Helmand eyaletine gönderileceğini bildirdi. Bu eyaletin 14 ilçesinden 10’u Talibanların denetiminde bulunuyor.

Farah eyaletindeki son yabancı askeri birlikler 2012’de çekilmişlerdi. Talibanlar kısa bir süre içerisinde bu bölgede de aktifleşerek, iki ilçede denetim kurdu. DAİŞ çeteleri ile de bölgede çatışmaların yaşandığına dair bilgiler var.

NATO’nun Afganistan’daki “destek operasyonlarına” 10 bini aşkın kişi katılıyor. Bunlar çoğunlukla Amerikalılardan oluşuyor. ABD Başkanı Barack Obama, durumun kötüleşmesini gerekçe göstererek bölgedeki 8 bin 400 askerinin kalmasına karar vermişti.

General Nicholson kısa bir süre önce yaptığı açıklamada Afgan güçlerinin elindeki birçok mevziinin düştüğü ve resmi olarak ülkenin yüzde 64’ünde kontrole sahip olduğunu belirtmişti. Bundan birkaç ay önce, Afganistan topraklarının yüzde 68’i hükümet güçlerinin denetimindeydi.

Afganistan özellikle 1970’li yılların sonundan bu yana sürekli bir savaş halini yaşıyor. Dış müdahaleler ve destekledikleri gruplar ya da yönetimlerle birlikte, birbirini takip eden iç savaşlar yaşandı. Amerikan işgalinin başladığı 2001’den bu yana 220 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.