Netanyahu da Azaria’nın affını istedi

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Batı Şeria’da yaralı bir Filistinliyi başından vurarak infaz eden ve dün mahkemece suçlu bulunan askerin affedilmesi gerektiğini savundu.

Mart ayında İsrail askerleriyle çatışan bir Filistinli militanı infaz eden Elor Azaria isimli asker dünkü duruşmada suçlu bulunmuştu. Askerin ne kadar hapis yatacağına karar verilmezken, 1 ay içinde açıklanacak kararla 20 yıla kadar hapsi mümkün.

İsrail kamuoyunu bölen mahkeme sürecinde aşırı sağcılar Azaria’nın serbest bırakılmasını isterken, insan hakları kuruluşları ve muhalefet partileri ise cezalandırılmasından yana.

Azaria’nın serbest bırakılmasından yana olduğunu açıklayan bir diğer isim İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu oldu. Mahkeme sonrasında Facebook sayfasından yazan Netanyahu, Azaria’nın cezasının affedilmesi gerektiğini savundu.

Benzer şekilde aşırı sağcı Eğitim Bakanı Naftali Bennett de İsrailli askerin affedilmesi çağrısında bulundu.

Ancak zaten yaralı olarak yerde yatan Filistinli militanı infaz eden askerin affına ancak Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin tarafından karar verilebiliyor.  

Mart ayında yaşanan infazın ardından İsrail ordusundan yapılan açıklamada, yapılanın ordunun değerleriyle uyuşmadığı duyurulmuştu.

Elor Azaria’nın dünkü mahkemesi öncesinde yüzlerce aşırı sağcı tarafından serbest bırakılması için gösteriler düzenlenmişti.