Nijerya’da Pazar ayinine, Kenya’da kiliseye saldırı

Nijerya’da Pazar ayinine, Kenya’da kiliseye saldırı

Nijerya’nın kuzeyindeki Kano kentindeki bir üniversitede, Hıristiyanların pazar ayini sırasında düzenlenen saldırıda 20 kişi hayatını kaybetti, 90 kişi yaralandı.

Ajansların haberlerine göre görgü tanıkları, Kano’daki Bayero Üniversitesi’nin biri açık hava tiyatrosunda, biri de kampusun içinde olmak üzere iki pazar ayini yapıldıðı sırada şiddetli bir patlama meydana geldiðini, ardından silah sesleri duyulduðunu, panik ve izdiham yaşandıðını söyledi.

Yine görgü tanıkları, üzerlerinde silah ve bombalar bulunan saldırganlar gördüklerini, saldırganların bir araba ve iki motosikletle olay yerine gelip ateş açtıklarını ve ev yapımı bombalar attıklarını da duyurdu.

Saldırganların hedef gözetmeksizin ateş açtıkları da gelen haberler arasında. Saldırıyı üstlenen olmadı, ancak saldırının bundan önceki saldırılarla benzerliklerine dikkat çeken yetkililer, radikal Ýslamcı Boko Haram örgütünü sorumlu tuttu.

“Batı tarzı eðitim günahtır” anlamına gelen Boko Haram’ın, ülkenin kuzeyinde 2009 ortalarından beri düzenlediði saldırılarda binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Boko Haram’ın, 20 Ocak’ta yine Kano kentinde düzenlediði bir dizi saldırıda 185 kişi ölmüştü. Örgüt, geçen perşembe günü de başkent Abuja ve Kaduna kentindeki “ThisDay” gazetesinin bürolarına saldırmış, 9 kişi hayatını kaybetmişti.

Boko Haram’ın Noel’de Abuja dışındaki bir kilisede düzenlediði saldırıda ise 44 kişi ölmüştü.

Nijerya, Müslümanların çoðunlukta olduðu kuzeyle Hıristiyanların çoðunlukta olduðu güney olmak üzere fiili bir bölünme yaşıyor. Boko Haram, ülkenin kuzeyinde Ýslamcı bir devlet kurmak istiyor.

Kenya’nın başkenti Nairobi’de dün sabah bir kiliseye el bombasıyla düzenlenen saldırıda 1 kişi öldü, 10 kişi yaralandı.

Polis, Nairobi’nin Ngara semtindeki kiliseye, pazar ayininden hemen sonra el bombası atan silahlı kişinin ayine katılanların arasında olduðunu ve saldırıdan sonra kaçtıðını duyurdu.

Saldırı sırası da etrafta bulunanlarsa saldırganı kovaladıklarını, ancak saldırganın silah çekmesi üzerine kaçtıklarını söylediler.

Nairobi’de geçen yılın sonlarından beri bir dizi saldırı düzenlendi. Bir otobüs duraðına 10 Mart’ta düzenlenen bombalı saldırıda 9 kişi öldü, 60 kişi de yaralandı.

Kenya polisi saldırılardan El Kaide baðlantılı Somalili örgüt El Şebab örgütünü sorumlu tutuyor. Saldırıların Somali’de El Şebab örgütüne karşı geçen ekim ayında operasyonlar başlatan Kenya’ya misilleme niteliðinde olduðu belirtiliyor. Nairobi, Ýslamcıların sorumlu tutulduðu bazı kaçırma eylemlerinin ardından Somali’ye asker göndermişti.

ANF NEWS AGENCY