Oxfam raporu: 8 kişi 3,6 milyardan daha zengin

Oxfam International adlı yardım kuruluşu tarafından yayınlanan verilere göre, dünya üzerinde zenginler ile yoksullar arasındaki uçurum bilinenden çok daha derin.

Dünyanın en zengin 8 kişisi en yoksul 3,6 milyar kişisinden daha fazla mal varlığına hükmederken, dünya nüfusunun yüzde 71’i yoksul ülkelerde yaşıyor.

2015 yılında en zengin 62 milyarderin tüm dünya nüfusunun yarısını oluşturan 3,5 milyarı aşkın kişiden daha çok servete sahip olduğunu ortaya koyan Oxfam’ın bu yılki araştırmasında adaletsizliğin bilinenden de büyük olduğuna dikkat çekildi.

Buna göre, dünyanın en zengin 8 kişisinin sahip olduğu mülklerin değeri 426 milyar dolara ulaşırken, en fakir 3,6 milyar bireyin sahip olduğu mülklerin değeri sadece 409 milyar dolar.

Bu yılki rapor için Credit Suisse adlı İsviçre bankasının verileri kullanılırken, dünyanın en yoksul yüzde 50’lik kesiminin genel servetteki payının geçtiğimiz yıldan 3,5 kat daha az olduğu anlaşıldı. Buna göre, bu kesimin dünyadaki tüm maddi servet içindeki payı yüzde 0,2’de kaldı. Geçtiğimiz yıl ise bu oranın yüzde 0,7 olduğu tahmin ediliyordu.

Dünya Bankası verilerinin de alındığı Oxfam raporunda dünya üzerindeki gelir dengesizliğini gösteren örneklere de yer verildi. Dünya Bankası’na göre, dünya nüfusunun yüzde 71’i yoksul veya düşük milli gelire sahip ülkelerde yaşıyor.

Credit Suisse verilerine göre de dünya nüfusunun yüzde 71’i var olan mülklerin sadece yüzde 3’üne sahip. Buna karşılık en üst gelir seviyesindeki yüzde 0,7’lik kesim tüm servetlerin yüzde 45,2’ini elinde bulunduruyor.