Pakistan Başbakanı ‘yargıya itaatsizlikten’ suçlu bulundu

Pakistan Başbakanı ‘yargıya itaatsizlikten’ suçlu bulundu

Pakistan'da Yüksek Mahkeme, Başbakan Yusuf Rıza Gilani'yi "mahkeme kararlarına itaatsizlikten" suçlu buldu.

Başbakan Gilani hakkında üç ay önce açılan dava iddia makamı ve savunmanın esas hakkındaki görüşlerini bildirmesinin ardından sona ermişti. Pakistan Başbakanı Gilani, Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari hakkındaki yolsuzluk dosyalarını yeniden açmasını öngören yargıya itaatsizlik ettiði suçlamalarını reddetti.

Gilani hakkındaki hüküm henüz açıklanmadı, ancak altı ay hapis ve görevden alınma da olası kararlar arasında.

Pakistan başbakanı, cumhurbaşkanının dokunulmazlıðının bulunduðunu savunuyor. Kararın açıklandıðı duruşma öncesinde mahkeme binasına gelen Gilani, avukatlarının savunmalarından ve Adalet Bakanı'nın mütalaasından tatmin olduklarını kaydetti.Gilani daha önce eðer suçlu bulunursa istifa edeceðini de söylemişti.

Gilani davası hükümetle, sivil yönetimle gerilim yaşayan ordunun desteklediði yargı arasındaki mücadelenin bir parçası olarak da görülüyor. Rüşvet almak ve aldıðı paraları aklamak için Ýsviçre bankalarını kullanmakla suçlanan Zerdari ise iddiaların siyasi olduðunu öne sürüyor.

Yüksek Mahkeme, Gilani'nin Ýsviçre makamlarına başvurarak Zerdari dosyasını yeniden açmaları yönündeki mahkeme kararının gereðini yerine getirmemekle suçlamıştı. Savunma ise, Ýsviçre'deki dosyanın Ýsveçli bir yargıç tarafından takipsizlikle sonuçlandırıldıðını, dosyanın yeniden açılmasının haklı bir gerekçesi olmadıðını öne sürüyor.

Başbakan Gilani, bakanlar, milletvekilleri ve partililerle birlikte geldiði mahkemeden çıkışında açıklama yapmadı. Sadece taraftarlarını selamlamakla yetindi. Gilani taraftarları mahkemenin kararını sloganlarla protesto ediyor.

Pakistan hükümet üyesi Navid Kamar, mahkemenin son kararını aldıðını, ancak Yüksek Seçim Komisyonu'na bildirilmeden kararı hukukçularla deðerlendireceklerini söyledi. Karar Yüksek Seçim Komisyonu'na bildirilmeden önce son bir itiraz hakları bulunduðunu belirten Kamar, Gilani'nin şu anda görevde olduðunu belirtti.

Pakistan'da 4.5 yıldır görevde olan Yusuf Rıza Gilani, en uzun süre başbakanlık yapan kişi olarak da ülke tarihine geçti.

Pakistan'da bir yanda hükümet ile diðer yanda ise ordu ve yargı arasında ciddi bir çekişme yaşanıyor. Sivil yönetim ordunun darbe yapacaðı iddiasını gündeme getirirken, ordu ise bunu reddediyor.

Ordu ve hükümet arasındaki ilişkiler hükümetin ABD'li yetkililere iletilmek üzere hazırlandıðı iddia edilen bir not üzerine daha da gerilmişti. Notta, Pakistan hükümetinin darbe karşısında ABD'den yardım talep ettiði iddia ediliyordu.

ANF NEWS AGENCY