Peru’da El-Niño kaynaklı doğal afetlerin bilançosu artıyor

Peru’da haftalardır devam eden El-Niño kaynaklı yağışların yol açtığı doğal afetlerde yaşamını yitirenlerin sayısı her geçen gün artıarken, anormal hava olaylarının en az iki hafta daha devam edeceği tahmin ediliyor.

Pasifik Okyanusu kıyılarında El-Niño hava olayı nedeniyle meydana gelen yağışlar sellere ve toprak kaymalarına yol açtı. Felaketlerde şimdiye kadar yaşamını yitirenlerin sayısı 85’i bulurken, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

En az 670 bin kişinin doğrudan etkilendiği sel felaketlerinin halen devam ettiği bildirilirken, geçtiğimiz günlerde rekor yağış oranlarına ulaşılmıştı. Yetkililer, yağışların özellikle kuzeydeki Piura ve Tumbes bölgelerinde son 18 yılın en yoğun seviyesine ulaştığını duyurdu.

Kimi yerlerde metrekareye düşen yağış oranı 192 litreyi aşarken, Sullana şehrindeki sellerde mağdur kalan bireyler helikopter yardımıyla kurtarılabilmişti.

Sellerin yanı sıra anormal düzeydeki dalgalar nedeniyle ülke genelindeki 23 limanın ulaşıma kapatıldığı Peru’ya birçok ülkeden yardımlar yapıldığı öğrenildi.

El-Niño nedeniyle ülkedeki anormal hava olaylarının Nisan ayı ortalarına kadar devam edeceği tahmin ediliyor. Kıyılardaki su sıcaklıklarının normalden ortalama 5,5 derece fazla olduğu ve bundan dolayı oluşan buharların güçlü bulut oluşutmlarına yol açtığı ve sonrasında And Dağları’nda şiddetli tropik yağışlara neden olduğu belirtiliyor.