Peru’da El Niño kaynaklı yağışlar: En az 65 ölü

Güney Amerika ülkesi Peru’da El Niño fenomeni nedeniyle başlayan yoğun yağmurların yol açtığı zarar her geçen gün artıyor.

El Niño nedeniyle okyanus sularının ısınmasının yol açtığı aşırı yağışlar nedeniyle on binlerce kişi mağdur oldu.

Yağışların yol açtığı sellerde şimdiye kadar 65 kişinin yaşamını yitirdiği bildirilirken, 72 bin kişi de evlerinden oldu. Yağışların özellikle Pasifik Okyanusu’na yakın bölgeleri etkilediği bildiriliyor.

Yağışlar devam ederken Ekvator’dan gelen rüzgarların kesilmesi nedeniyle de yüz binlerce kişinin yaşadığı alanlar zarar gördü.

Öte yandan Callao’daki bir deniz üssünde tutulan Aydınlık Yol gerilla hareketinin lideri Abimael Guzman’ın da başka bir cezaevine nakledildiği bilgisi verildi.

Peru hükümetinden yapılan açıklamada ise, sellerden etkilenen yerlere 2,5 milyar nuevo sol (760 milyon dolar) yardım yapılacağı duyuruldu.

Peru’da bu yılın başından bu yana devam eden El Niño kaynaklı yağmurlar 1998 yılından bu yanaki şiddetli yağışlar olarak kayıtlara geçti. 1998 yılındaki sellerde 500 kadar kişi yaşamını yitirmişti. 1982-1983 yıllarında yine El Niño kaynaklı yağışların yol açtığı seller ve sonrasındaki salgın hastalıklar nedeniyle 9 bin kişi yaşamını yitirmişti.