Portekiz’den İspanya’nın nükleer atık tesisine itiraz

Portekiz hükümeti, ülke sınırlarına 100 kilometre mesafede nükleer atıkları depolama kararı alan İspanya’ya karşı şikayette bulundu.

İspanya hükümeti tarafından Aralık ayında alınan bir kararla, nükleer atıkların Portekiz sınırına 100 kilometre mesafedeki Almaraz Nükleer Santrali yakınında depolanacağı duyurulmuştu.

Arındırıldıktan sonra oldukça tehlikeli hale dönüşen atıkların çevreye ve sınırdaki Portekiz kentlerine zarar vermesinden endişe ediliyor. Birçok çevreci örgütün ve sınırda yaşayan Portekizlilerin protesto ettiği karara karşı Avrupa Birliği (AB) Komisyonu nezdinde şikayette bulunuldu.

İki ülke çevre bakanları tarafından geçtiğimiz hafta yapılan görüşmelerden sonuç alınamaması üzerine dün resmen şikayet başvurusu yapıldı. AB Komisyonu tarafından 2014 yılında yayınlanan bir direktifi temel alan Portekiz hükümeti, bu tür projelerde sınır bölgelerine ilişkin tehlikelere dair  ön müzakerelerin yapılması gerektiği hatırlatıldı.

İspanya Çevre Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada, Portekiz hükümetinin AB Komisyonu’na yaptığı şikayete dair kararın verileceği tarihe kadar nükleer atık projesinin hayata geçirilmeyeceği  duyurulmuştu.

Batılı ülkelerin birçoğunda ciddi tartışmalara neden olan nükleer enerji santrallerinin geleceği konusunda ciddi tartışmalar yaşanıyor. Uzmanlar, santrallerin kapatılmasından sonra oluşacak tehlikeli atıkların yer altında binlerce yıl saklanabilecek şekilde depolanmaları gerekiyor.