Puigdemont: Katalonya 2017’de bağımsızlık referandumuna gidecek

Halkın büyük bir kısmının İspanya egemenliğinden kurtulma yanlısı olduğu Katalonya’nın Bölge Başkanı Carles Puigdemont, 2014 yılında yasaklanan bağımsızlık referandumunun 2017’de düzenleneneceğini duyurdu.

Barselona’da Bölgesel Hükümet binasında halka televizyondan hitap eden Katalonya Bölge Başkanı, 2017 yılının Katalonya için oldukça ‘önemli bir yıl’ olacağını söyledi.

Halkın bağımsızlık istemine dikkat çeken Carles Puigdemont, “Bizler, Katalonlar olarak, legal ve bağlayıcı bir referandumla geleceğimizi özgürce belirleyeceğiz” diyerek, yeni bir referandum düzenleneceğini duyurdu.

7,5 milyonluk nüfusuyla İspanya’nın en büyük ve ekonomisi en güçlü bölgesi olan Katalonya’da 2014 yılında dönemin Bölge Başkanı Artur Mas tarafından referandum kararı alınmıştı. Ancak İspanyol Anayasa Mahkemesi’nin referandumu iptal kararı ardından Mas, halkı sembolik olarak kurulan sandıklarda oy kullanmaya çağırmıştı.

9 Kasım 2014’teki sembolik referanduma 6 milyona yakın seçmenden 2,3 milyonu oy kullanmış ve yüzde 80 oranında bir oyla bağımsızlık yanlıları çoğunlukta çıkmıştı.

Ülkede yapılan birçok ankette Katalonların yarısının bağımsızlık yanlısı olduğunu gösteriyor.

Dün İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’dan yapılan açıklamada ise, Katalonya’da ekonomik ve sosyal konularda müzakerelerin olabileceği ancak referanduma izin verilmeyeceği yenilenmişti.