Romanya’da yeni bir sivil toplum doğdu

Romanya'da, eski bir basket şampiyonu olan kadın yargıç Laura Codruta Kövesi, bugün halk arasında yolsuzlukla mücadele şampiyonu olarak değer görüyor.

Kövesi, 16 yaşındayken Avrupa basket şampiyonasında ikinci olmuştu. Bugün 43 yaşında. Ününü bugün basketten almıyor. Romanyalılar tarafından yolsuzluk karşıtı mücadelenin şampiyonu olarak görülüyor.

2006 yılında, 33 yaşındayken Romanya tarihinin en genç başsavcısı oldu. Aynı zamanda bu göreve gelen ilk kadın oldu. 2013 yılından beri, Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Savcılığın başında bulunuyor. Siyasi sınıf arasında panik yaratıyor.

Siyasetçiler onu "siyasi mücadele" yürütmekle suçlasa da geri adım atmıyor. Onun görevi, Romanya ekonomisini çökerten ve siyasi sınıfı felç eden yolsuzluk ağlarını tasfiye etmek.

Fransız Le Point dergi ve Le Monde gazetesine konuşan Kövesi, "Benim kuşağım bir şeyleri değiştirmek istiyor" diyor. Kövesi, "En zor mücadele, yasalar ve prosedürleri değiştirmek değil, zihniyet değişimidir" diye ekliyor.

Laura Kövesi başında olduğu, yolsuzluk karşıtı savcılığın ortaya çıkardığı bilanço şimdilik iyi görünüyor. 2 bini aşkın siyasetçi ve üst düzey memur cezaevlerine konuldu. Bunlar, bakanlar, milletvekilleri, senatörler, belediye başkanları ve generallerden oluşuyor.

En büyük balık, eski sosyalist Başbakan Adrian Nastase olarak değerlendiriliyor. Nastase, 2012 yılında yolsuzluktan iki yıl hapse mahkum edildi.

İktidardaki Sosyal Demokrat Parti'nin mevcut başkanı Livu Dragnea da 2016'da iki yıl tecilli hapse mahkum edildi. Seçimlere hile karıştırmakla suçlanıyor. Sosyal Demokratlar, Aralık ayındaki seçimlerde yüzde 46 oyla ezici bir zafer elde ettiler.

Hükümet 31 Ocak'ta yolsuzlukla mücadele yasasını esnetmeye çalıştı. Cezaevlerindekileri kurtarmak, dışarıdakileri de korumak için getirilmek istenen yasa, sokakların büyük tepkisiyle karşılaştı.

1 Şubat'tan itibaren eylemler günlerce sürdü, her gün yüzbinlerce kişi sokaklara çıktı. Hükümet geri adım atmak zorunda kaldı, ancak halen direniyor. Bu nedenle halk sokakları bırakmıyor. Pazar günü, yarım milyon kişi ülke genelinde sokaklardaydı. Bazı gözlemciler, bu eylemleri demokratik devrim olarak tanımlıyor. Adalet Bakanı Florin Iordach da bu eylemler ardından istifasını sundu.

Laura Kövesi, "Hükümet tarafından alınan tedbirler, yolsuzlukla suçlanan tüm üst düzey memurları sorumluluklarından bağışık tutmayı amaçlıyor" dedi. Kövesi, "Yolsuzluk isyan ettiren bir şeydir ve adli sistem için büyük bir risk oluşturuyor" diye ekledi.

Bükreş sokaklarında da yolsuzlukta bıkan Romanyalı gençler sık sık şu sloganı atıyor: "Dragne, unutma, Laura seni yakalayacak"

Romanyalı savcılar tarafından başlatılan temizeller operasyonu, siyaseti sahiplenen genç bir kuşağın ortaya çıkmasına yol açtı. Le Monde’un yorumu şöyle: “Çoğu diplomalı şehirli genç Romanyalıların tarihi eylemleri, sandıkta çoğunlukta olmak zorunda olmasa da bu kuşağın siyasi sınıfın bir gün rüşvetsiz işleyeceğine olan umudu en azından kazandığın gösteriyor. Bu durum, mahkumiyetlerin de ötesinde, yolsuzlukla mücadele savcılığının temel başarısıdır.”