RSF: 2012'de her beş günde bir gazeteci öldürüldü

RSF: 2012'de her beş günde bir gazeteci öldürüldü

merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüðü Günü vesilesiyle yaptıðı açıklamada, 2012 içerisinde her beş günde bir gazetecinin öldüðünü, “basın özgürlüðü düşmanları kulübüne” katılan üyelerin sayısının 41’e yükseldiðini söyledi.

Gazetecilere ve net-vatandaşlarına yönelik “dizginsiz şiddet ritmine” tepki gösteren RSF, 1 Ocak 2012’den bu yana her beş günde bir gazetecinin öldüðünü belirtti. RSF’ye göre bu yıl içinde 21 gazeteci, 6 net vatandaşı ve vatandaş-gazeteci öldürüldü. Bunların 4’ü Somali’de, 4’ü Suriye’de yaşandı.

Örgüt, basın özgürlüðü düşmanları listesini de güncelledi. Altı yeni ismin katılmasıyla bu “kulüpte” yer alanların sayısı 41’e çıktı. RSF, “2012’nin ilk çeyreði geniş bir şekilde gösterdi ki Başar El Esad ve Somali milisleri şahsında bu predatörler gerçek kasaplar gibi davranabiliyor” dedi.

Her ne kadar Libya’da Muammer Kaddafi ve Yemen’de Ali Abdullah Salih listeden çıktıysa da genel anlamda “bilgi düşmanlarının sayısında bir azalma yaşanmadıðını” ifade eden RSF, listeye yeni katılanları şöyle sıraladı: “Nijerya’da terör estiren Boko Haram Ýslamcı grubu, Mısır’da basın özgürlüðü ihlalleri konusunda ne yazık ki devrik diktatör Hüsnü Mübarek’in yerini alan Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi, Somali’de basına yönelik baskı ve yıldırmanın sorumlusu federal geçiş hükümeti iletişim ve bilgi bakanı Vasif Talibov, Azerbaycan’da Nakhitçevan bölgesinin yöneticisi, Pakistan istihbarat servisleri ve son olarak babası King Jong-il’in ölümünden sonra Kuzey Kore predatör hanedanını sürdüren Kim Jong-un.”

Predatörler arasında Rus lider Vladimir Putin ve onun “savaş köpeði” olarak tanımlanan Çeçenistan Cumhuriyeti’nin “şiddetli” Başkanı Ramazan Kadirov, Ýran dini lideri Hamaney ve Başbakan Mahmud Ahmedinecad da bulunuyor. RSF, Ýran, Eritre, Çin, Türkiye ve Suriye’nin gazeteciler açısından dünyanın en büyük cezaevleri olduðunu belirtiyor.

ANF NEWS AGENCY