Sarkozy'nin cumhurbaşkanlıðı gayrı meşru mu?

Sarkozy'nin cumhurbaşkanlıðı gayrı meşru mu?

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin 2007’deki seçim kampanyasının katledilen Libya lideri Muammer Kaddafi tarafından finanse dildiðinin belgesinin ortaya çıkması ardından, Sosyalist Partili Ségolène Royal, “eðer gerçekse” Sarkozy’nin görevini “gayrı meşru bir şekilde” yürüttüðü anlamına geldiðini söyledi.

Alternatif internet gazetesi Medipart’ın yayınladıðı Sarkozy-Kaddafi ilişkisini ortaya çıkaran bir belge gündeme bomba gibi düştü. 6 Mayıs’taki ikinci tur seçimlerinden öncesine denk gelen bu belge, Libya savaşının yıkıntılarından kurtulan bir çok belgeden biri. Buna göre Libya rejimi 2006’dan itibaren Nicolas Sarkozy’nin seçim kampanyasını desteklemeye başladı. Resmi armalı belgede Kaddafi’nin 2007’deki cumhurbaşkanlıðı seçimleri için 50 milyon euro vermeyi kabul ettiði anlaşılıyor. 10 Aralık 2006 tarihli belge eski güvenlik servisleri ve dış istihbarat şefi Musa Kusa’nın imzasını taşıyor.

Belgenin yayınlanması ardından Sarkozy, Mediapart hakkında suç duyurusunda bulunacaðını açıkladı. Daha önce de Sarkozy’nin kirli işlerini ortaya çıkardıðı için Mediapart, Sarkozy tarafından “faşist yöntemler ugulamakla” suçlanmıştı.

Seçim anketlerinde açık ara ile önde görünen Sosyalist Parti’nin adayı François Hollande’ın sözcüsü Sarkozy’yi açıklama yapmaya çaðırırken, eski cumhurbaşkanı adayı sosyalist Ségolène Royal da bugün yaptıðı açıklamada olaya “açıklık getirilmesini” istedi.

BFMTV-RMC’e konuşan Royal, Sarkozy’nin suç duyurusunu deðerlendirirken “Eðer sahte ise haklıdır” dedi. Ancak bunun kuşku uyandırmak için bir taktik olabileceðine dikkat çeken Royal, “Adaletin olayı tüm açıklıðı ile ortaya çıkarması gerekiyor, zira eðer gerçek ise, son derece aðır bir durumdur” dedi.

Royal, 2007 seçimlerinin “legal koşullarda” yapılıp yapılmadıðına ilişkin gerçekleri öðrenmek istendiðini belirterek, “Yoksa Anayasa Mahkemesi sonuçları tersine çevirebilirdi. Sonuçlarını hayal edebiliyor musunuz? Bu demek oluyor ki, Nicolas Sarkozy beş yıl boyunca görevini gayrı meşru yerine getirdi” şeklinde konuştu.

Royal, “Bu olayın tüm yönleriyle adalet tarafından açıklıða kavuşturulması çok önemlidir. Ne yazık ki bunun beş gün içinde olacaðından kuşkuluyum” dedi.

ANF NEWS AGENCY