SAS daha az vergi ödemek için İrlanda'ya taşınıyor

İsveç, Norveç ve Danimarka devletlerinin yarısına ortak olduğu SAS, (İskandinavya Hava Yolları) rekabet gücünü arttırma gerekçesiyle iş gücünün, vergilerin ve sosyal ödentilerin daha düşük olduğu İrlanda'ya taşınmaya hazırlanıyor.

Şirketin dün yaptığı basın açıklamasında, İngiltere ve İspanya'da kurulacak yeni merkezlerin kış aylarında faaliyete geçilmesinin hedeflendiği belirtiliyor.

SAS Genel Müdürü Rickard Gustavsson, İsveç Haber Ajansı TT'ye, çalışmalarının ağırlık noktasını İskandinavya ülkelerinin oluşturduğunu, SAS'ın kapasitesinin % 5 ila 10'una denk gelen az sayıda uçağı Londra ve İspanya'ya yerleştireceklerini açıkladı.

Amaçlarının şirketin kar etmesini güvence altına almak için artış gösteren gezi amaçlı seyahatlerden daha fazla pay almak olduğunu söyleyen Gustavsson, yeni açacakları merkezlerde 5 ila 8 uçağın ve yerel personelin bulunacağını söyledi.

ÇALIŞANLARINA İFLAS ŞANTAJI

SAS, son 5-6 yıldır giderlerinin ve personel ücretlerinin diğer şirketlere kıyasla daha fazla olduğunu ve bunun da şirketin sektördeki rekabet gücünü zayıflattığını iddia ediyordu. SAS, pek çok kez toplu iş sözleşmesinde çalışanların ücretlerinin artırılması taleplerine karşı çıktığı gibi personelden fedakarlık yapmasını, ücretlerini düşürmelerini istemiş ve çalışanlarını iflasa gitmekle tehdit etmişti.

SAS'ın şantajlarına tepki gösteren pilot ve kabin çalışanları ücretlerinin artırılması talebiyle pek çok kez grev ve direnişe gitmişlerdi. En son olarak pilotlar, geçtiğimiz yılın haziran ayında SAS'ın % 3,5 oranındaki ücret artışı taleplerini reddetmesi üzerine bir kaç hafta süren grev yapmışlardı.

SAS Genel Müdürü Rickard Gustafsson, grevcilerin talep ettikleri ücret zammı tutarının şirketlerin giderinin % 10'una denk geldiğini ve karşılamalarının mümkün olmadığını öne sürmüştü. Grevci pilotlar ise, ücretlerinin düşürülmesini ve emeklilik haklarının kötüleştirmesini daha önce kabul ettiklerini ve 2012 yılından bu yana ücretlerinin % 20 oranında azaldığını belirtmişlerdi.

Geçtiğimiz yılın aralık ayında dördüncü çeyrek raporun açıklanması dolayısıyla SAS Genel Müdürü, 2017-2019 yılına yönelik tasarruf önlemlerini iki katına, 800 milyon krondan 1,5 milyar krona çıkardıklarını açıklamıştı.

GENEL MÜDÜR KENDİ ÜCRETİNE % 25 ZAM YAPTI

SAS'ın rekabet gücünü artırması için çalışanların fedakarlık yapmasını isteyen ve ücretlerin % 3,5 oranında artırılmasına karşı çıkan Gustavsson, geçtiğimiz yıl 8,1 milyon kron tutarındaki yıllık gelirine % 25 oranında zam yaparak 10,5 milyon krona yükseltti. SAS Genel Kurulunun Genel Müdürlere en fazla % 30 oranında emekli maaşı verilmesini kararı almasına rağmen emekli olması durumunda alacağı maaşı da % 30'dan % 40'a çıkardı.

Maaşına aşırı zamlar yapan Gustavsson, şirketin gelecekte yeni yatırım yapabilmesi için hisse senetleri sahiplerine kardan pay dağıtması gerektiğini söylüyor ve “SAS'ın verimliliğini artırmamız oldukça önemli. Bu SAS için bir yaşam sorunudur” diyor.

Gustavsson, artırdığı ücreti ve emeklilik maaşı hakkında kendisine sorulan soruları yanıtlamaktan kaçınırken SAS Yönetim Kurulu, diğer kurumlarda çalışan genel müdürlerin de aynı seviyede maaş ve emeklilik aylığı aldığını belirterek Gustavsson'un yaptıklarını savunuyor.

SAS UCUZ BİLET SATAN ŞİRKET OLMAYI AMAÇLIYOR

SAS'ın İrlanda gibi vergilerin düşük, işgücünün daha ucuz olduğu ülkelere taşınmaya başlaması diğer havacılık şirketleriyle rekabet edebilmek için ucuz bilet satan şirket olmayı amaçladığı değerlendirmelerine yol açıyor.

SAS'ın İskandinavya'daki en büyük rakibi ise daha önce merkezi Oslo'da bulunan Norwegian. 10 yıl önce kurulan Norwegian, SAS'ın yolcu kapasitesinin % 10'una sahip iken geçtiğimiz yıl, iki şirket arasındaki yolcu farkı 75 bine kadar düştü.

Norwegian'ın bu başarısının ardında işgücü sömürüsü, emekçilerin çalışma koşullarının kötü olması ve düşük vergiler yatıyor. Şirket, bundan iki yıl önce daha düşük vergi ve ücret ödemek için merkezini Norveç'ten İrlanda'ya taşımıştı.

Norweigan, emekçi düşmanı politikasından dolayı yoğun tepkilerle karşılaşmış ve şirket çalışanları pek çok kez direniş ve greve gitmişti.

SAS ÇALIŞANLARI KAYGILI

SAS'ın Norwegian gibi İrlanda'ya taşınma hazırlığı şirkette çalışan emekçileri kaygılandırıyor. Pilot Sendikası Başkanı Hans Sjöberg, SAS'ın taşınmasını engelleyemeyeceklerini söyledikten sonra, “Bu branşta yıllardır mücadele ediyoruz. Şirketin böyle yöntemlere başvurması kendinden geçtiğini gösteriyor. Olanları birlikte göreceğiz” diyor.