Sol Parti’nin istihbaratça takibine protesto

Almanya’da Sol Parti’ye (Die Linke) yönelik Anayasayı Koruma Örgütü’nce takibinin devam etmesine yönelik tepkiler artarken, takipler Thüringen eyaletinde parti içinde de protesto edildi.

Geçtiğimiz aylarda, birçok sol oluşumu içerisinde bulunduran Sol Parti’ye yönelik iktidarda olduğu Thüringen eyaletinde dahi anayasal takibin devam ettiği ortaya çıkmıştı.

Thüringen Başbakanı Bodo Ramelow’un da katıldığı Bad Langensalza’daki Sol Parti eyalet kongresinde bir grup, Anayasayı Koruma Örgütü’nün partiye yönelik takibinin sonlandırılması talebiyle bildiriler dağıttı. Afişler asan grup üyeleri, Eyalet Başbakanı Bodo Ramelow’dan Eyalet Anayasayı Koruma Örgütü (LfV)’ye bütçeden ayrılan payın kesilmesini de talep ettiler.

Parti içinden tepki alan Bodo Ramelow ise, kendisinin de uzun yıllar istihbarat takibi altında olduğunu ve istihbarat takibinin kendi sorumluluğunda olmadığını söyledi.

Thüringen Anayasayı Koruma Örgütü’nün 2014-2015 raporunda, Sol Parti’nin bileşenlerinden Komünist Platform’un takip edildiği açıklanmıştı.

2007 yılında Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS), sol-sosyalist ve komünist gruplar ile Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) ayrılan muhaliflerin birleşmesiyle kurulan Sol Parti, uzun yıllardır istihbarat birimlerinin gözetiminde. SPD’ye karşı dar gelirliler ve çalışanların haklarının en keskin savunucusu olan Sol Parti, halen Federal Meclis’teki anamuhalefet partisi konumunda.

SPD ve Yeşiller’in federal düzeyde koalisyon kurmayı reddettiği Sol Parti daha önce Berlin ve Brandenburg eyaletlerinde koalisyon ortağı olmuştu. Sol Parti’li Bodo Ramelow ise 2014 yılında SPD ve Yeşiller’le kurulan koalisyonun başına geçerek, partinin ilk eyalet başbakanı olmuştu.