SPD ilk kez Hristiyan demokratları geride bıraktı

ARD televizyonunda yayınlanan Deutschlandtrend adlı kamuoyu yoklama anketine göre, Alman halkının önemli bir kısmı 2000’li yıllardan bu yana geçerli olan istihdam ve işsizlik yardımı politikalarından rahatsız.

 Ankette sosyal demokratlar 11 yıldan sonra ilk kez Hristiyan demokratları geride bıraktı.

ARD için Infratest-dimap şirketine yaptırılan ankete göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) adayı Martin Schulz’un gündeme getirdiği işsizlik yardımının daha uzun süre verilmesi önerisine destek yüzde 65’i buluyor. Halen işsizlik yardımı istisnai durumlar dışında en fazla 12 aylık bir süre için ödeniyor.

Katılımcıların yüzde 29’u ise işsizlik yardımlarının kısa süreli tutulması uygulamasına devam edilmesini istiyor.

ÜÇTE İKİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMELERİNE KARŞI ÇIKIYOR

Deutschlandtrend anketine katılanların yüzde 67’si ise süreli iş sözleşmelerine karşı olduğunu dile getirdi. Bu kesim, iş sözleşmelerinin sadece önemli gerekçelerin olması halinde süreli olmasına izin verilmesinden yana iken, yüzde 25’lik bir kesim ise bu kuralın devamından yana.

SPD 11 YIL SONRA HRİSTİYAN BİRLİK PARTİLERİNİ GERİDE BIRAKTI

Deutschlandtrend anketindeki en çarpıcı sonuç ise Eylül ayında yapılacak genel seçimlerdeki oy tercihlerine ilişkindi.

Buna göre Martin Schulz’u başbakan adayı olarak gösteren SPD’nin oy oranı 2 Şubat’taki bir önceki ankete oranla 4 puan artarak yüzde 32’ye yükseliyor.

Başbakan Angela Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile Bavyera’daki kardeş partisi CSU’nun oyları ise 3 puan düşüşle yüzde 31 oldu. Böylelikle SPD 2006 yılından bu yanaki Deutschlandtrend anketlerinde ilk kez Hristiyan birlik partilerini geçmeyi başardı.

Ankete göre göçmen ve Avrupa Birliği karşıtı söylemleri öne çıkaran Almanya İçin Alternatif Parti (AfD)’nin oyları yüzde 11’e gerilerken, Yeşiller ise yüzde 8’de kalıyor. Sol Parti’nin (Die Linke) oy oranının yüzde 7 olduğu tespit edilen ankete göre, Liberal Demokrat Parti (FDP) yüzde 6 oy oranıyla Federal Meclis’e girecek altıncı parti olacak.