Spiegel: Alman istihbaratı dünya medyasını dinlemiş

Alman istihbarat örgütü BND’nin dünya genelinde birçok medya kuruluşunu takip ve dinlemeye aldığı iddia ediliyor.

Der Spiegel dergisinin yarın çıkacak yeni sayısındaki iddiaya göre, aralarında BBC, Reuters ve New York Times’in de bulunduğu birçok medya kuruluşu Alman Haber Alma Servisi (BND) takip ediliyordu.

Federal Meclis’te Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) faalityetlerini inceleyen NSA Komisyonu’na dayandırılan belgelerde, BND’nin 1999’dan itibaren yabancı medyayı takip ettiği anlaşılıyor. Spiegel’in ulaştığı belgelerde, en az 50 telefon ve fax numarası ile e-mail adresleri takip ediliyordu.

Takip edilen veya dinlenenler arasında gazeteciler ile redaksiyonların bulunduğu iddia edilen haberde, BBC’nin Afganistan ve Londra’daki hatları, New York Times’in Afganistan’daki bir telefon hattı ile Reuters’in Afganistan, Pakistan ve Nijerya’daki mobil veya uydu telefonları dinleniyordu.

Konuya ilişkin Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) tarafından yapılan açıklamada, BND’nin faaliyetlerinin basın özgürlüğüne ağır saldırı olduğu vurgulanırken, anayasa ihlalinin yeni bir boyutu olduğuna dikkat çekildi. RSF’nin diğer basın örgütleriyle birlikte BND’ye karşı Anayasa Mahkemesi’ne gitmeyi planladığı da haberde yer aldı.