Sri Lanka’da katliamcı general serbest bırakılacak

Sri Lanka’da katliamcı general serbest bırakılacak

Sri Lanka’da Tamillere karşı 2009 yılında gerçekleştirilen katliamın mimarlarından, darbe suçlamasıyla tutuklu bulunan eski Ordu komutanı Sarath Forseka serbest bırakılacak.

Sri Lanka devlet başkanı Mahinda Rajapaksa’nın talimatı ile serbest bırakılacak olan generalin formalitelerin tamamlanması ardından yarın cezaevinden çıkması bekleniyor.

Sri Lanka devlet Başkanı Rajapaksa, saðlık sorunları nedeniyle hastanede bulunan Forseka’nın eşi ile yaptıðı görüşmede, Forseka’nın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılacaðını söylemişti.

Tamillere karşı 2009 yılında girişilen katliamın baş mimarı olan general Froseka, milliyetçi Sri Lankalılar tarafından halan ‘kahraman’ olarak yüceltiliyor.

General Forseka, 2010 yılı devlet başkanlıðı seçimlerinden iki hafta sonra darbe suçlamasıyla gözaltına alınarak rütbeleri sökülmüştü.

Devlet Başkanı tarafından harcandıðını ileri süren General Forseka Tammillere karşı gerçekleştirilen katliam ardından, Sunday Leader gazetesine Aralık 2009’da verdiði bir mulakatta, savaş sırasında devlet başkanı Rajapaksa’nın kendilerine esir Tamillileri infaz etme talimatını verdiðini söylemişti.

General Forseka ile devlet başkanı Rajapaksa arasındaki iktidar mücadelesi sonucu yapılan itiraflar, daha sonra yapılan birçok araştırmada teyit edilmişti. 2009 yılında dünyanın gözü önünde gerçekleştirilen katliamda onbinlerce Tamilli sivil, toplatıldıkları ‘güvenlikli bölgeler’de hava ve top saldırıları ile topluca katledilmişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Sri Lanka yönetiminden, katliamla ilgili iddiaların araştırılmasını isterken, Uluslararası Ýnsan Hakları örgütleri ise devlet başkanı Rajapaksa ile General Forseka’nın katliamın birinci derecede sorumluları olarak uluslar arası ceza mahkemesinde yargılanmalarını istiyor.

ANF NEWS AGENCY