STK’lardan AB Komisyonu’na ırkçı ifadeler kullanan Oettingen tepkisi

Avrupa’nın önde gelen sivil toplum kuruluşları, ırkçı ve cinsiyetçi söylemleriyle tepki çeken Avrupa Komisyonu üyelerinden Günther Oettingen’in yeniden göreve getirilmesine karşı ayağa kalktı.

2010 yılından bu yana Avrupa Birliği (AB) Komisyonu üyeliği yapan Almanya’nın Baden-Württemberg eyaleti eski başbakanlarından Günther Oettingen, 1 Ocak’tan bu yana bütçe ve insan kaynaklarından sorumlu AB Komiseri olarak atanmıştı.

Aralarında Transparency International, Oxfam ve Corporate Europe Observatory gibi kuruluşların bulunduğu çok STK, ırkçı, cinsiyetçi ve homofobik söylemleriyle bilinen Oettingen’in komiserlik görevine ‘uygun olmadığı’ eleştirisinde bulundular.

STK’lar tarafından yayınlanan açık mektupta, Oettingen’in etik ve şeffaflık gibi konularda da ‘güven vermediği’ eleştirisi getirildi.

AB Komisyonu sözcüsü Natasha Bertaud ise, eleştirileri ‘not etmekle’ yetindiklerini ve konuya ilişkin yorum yapmayacaklarını söyledi. Sözcü, Oettingen’in önümüzdeki hafta Avrupa Parlamentosu’nda milletvekilleriyle görüşmeler yapacağını ve sonrasında parlamentonun düşüncesinin Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker tarafından dikkate alınacağını kaydetti.

Günther Oettingen’in geçtiğimiz Ekim ayında ortaya çıkan bir videosunda Çinlilere ve eşcinsellere yönelik söylemleri sert tepki çekmişti. Oettingen, tepkiler üzerine özür dilemek zorunda kalmıştı.