Suriye muhalefeti ANF’ye konuştu

Suriye muhalefeti ANF’ye konuştu

Demokratik Birlik Partisi (PYD)'nin de içinde yer aldıðı Suriye muhalefetinden bir heyet, Moskova'da görüşmeler yaptı. Dışişleri Bakan Sergey Lavrov ile görüşen heyet, Suriye'de demokratik deðişimin saðlanması için Moskova'dan destek istedi. PYD Başkanı Salih Muslim Mihemed ise ‘’Annan Planı olumlu ancak sonuçlarının belirsiz’’ dedi.

Aralarında PYD Başkanı Salih Muslimin ve Suriye Ulusal Koordinasyon Kurulu üyelerinin bulunduðu Suriye muhalefetinden bir heyet Rusya'nın başkenti Moskova'da bir dizi temasta bulundu. Heyet, Kremlin Ortadoðu özel temsilcisi Mihail Bogdanov, parlamentonun alt kanadı Duma Uluslararası Ýlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov ve Dışişleri Bakan Sergey Lavrov ile bir dizi görüşmede bulundu.

Görüşmelerde Ulusal Koordinasyon Kurulu Başkanı Hassan Abdülazim, Annan planının başarısız olması halinde askeri müdahalenin kaçınılmaz olacaðına dikkat çekti. Esed yönetimi ile müzakere masasına oturmalarının imkânsız olduðunu ifade eden Abdulazim, “Bizim için bu kabul edilemez. Rüşvet ve yolsuzluða bulaşmış görevlilerle müzakere masasına oturamayız” dedi.

Rusya ile ilişkilerini koruyacaklarını belirten Suriye muhalefeti, Moskova'nın Şam'daki rejimin demokratik deðişimi konusunda destek istedi. Görüşmelerin ardından ANF'ye konuşan PYD Başkanı Salih Muslim Mihemed ise Annan Planın olumlu ancak sonuçlarının belirsiz olduðunu belirterek "Gerçek sonuçları Suriye'de yaşayan halklar ve demokratik güçler belirleyecek" dedi.

"RUSYA ESAT’IN ASKERLERÝNÝ ÇEKMESÝNDE ROL OYNADI"

Suriye Ulusal Koordinasyon Kurulu Dış Temsilcisi Abdulaziz Xeyr ise Esat’ın askeri güçlerini çekmede Rusya’nın önemli bir rol oynadıðına dikkat çekti. ANF'ye bilgi veren Xeyr Rusya’nın tutumu konusunda şunları söylerdi: "Rusya’da Annan planını destekliyor, net bir yaklaşımı var. Suriye askeri güçlerini çekti, bunda Rusya’nın önemli bir payı var. Rusya bu tutumlarıyla dış müdahaleyi önledi."

Xeyr, hem Suriye’nin iç konjonktürünün hem de ABD ve Fransa’daki seçimlerin müdahaleyi güçleştirdiðini, Türkiye’nin ise tereddüt içinde olduðunu savundu. Şam'a baskının artması halinde barışçıl bir süreç yaşanabileceðini belirten Xeyr şöyle konuştu:

"Annan planı başarısız olsa bile olası bir askeri müdahale zor görünüyor. Çünkü Fransa ve ABD seçimlerle meşgul. Acaba Türkiye Atlantik paktının desteði olmadan askeri bir müdahaleye girişebilir mi? Sanmıyorum. Bu yüzden Türkiye bir yıldır tereddüt içinde. Avrupa ve Washington’un desteði kuşkuludur. Oysa müdahale için ortak karara gerek var."

Türkiye’de bazı mültecilerin Suriye içinde çatıştıðı ve tekrar döndüðüne dair basında yer alan haberlere ilişkin Xeyr, “Bölge ülkelerinden bazıları onları silahlandırıyor bu ülkenin kanlı bir iç savaşa sürüklenmesine yol açabilir. Bu Suriye devrimi için büyük bir tehdit oluşturuyor. Elbette ki meşru savunma olabilir ama ateşkes rejim deðişikliðinin önünü açacaktır. Çatışmalar azaldıkça herkes rejimi yeni adımlar atması konusunda baskı uygulamalıdır” dedi.

'KÜRTLERÝN HAKLAR ANAYASA YER ALSIN'

Suriye Ulusal Koordinasyon Kurulu'nun ülkedeki diktatörlüðün yıkılmasını ve demokratik bir rejimin kurulmasını öngördüðüne dikkat çeken kuruluşun dış temsilcisi Abdulaziz Xeyr, "Uzun bir mücadele geleneðimiz var. Biz Suriye halkının geleceðini kendisinin yaratması ve çoðulcu parlamenter demokrasi insan hakları ve diðer özgürlüklerin inşası için çalışıyoruz. Bundan daha açık bir şey var mı?" dedi.

Arap Birliði'nin gönderdiði heyetin içinde yer aldıkları için eleştirilere maruz kaldıklarını hatırlatan Xeyr, Kürt sorunu konusunda geçmişten gelen bir politikalarının olduðunu Kürtleri ülkedeki temel halklarından biri olarak gördüklerini ve tanıdıklarını belirtti. Kürtlere verilecek haklarının anayasada güvence altına alınmasından yana olduklarını söyleyen Xeyr, "Suriye’deki bütün halkların kendi kimlik ve kültürleriyle eşit haklara sahip olması gerektiðini düşünüyoruz” diye konuştu.

'KATAR VE ARABÝSTAN PROVAKSYON PEŞÝNDE'

Ýsminin açıklanmasını istemeyen Suriye muhalefetinden bir yetkili ise Katar ve Suudi Arabistan’ın Annan planın başarıya ulaşmasını istemediðini ve bunun için ciddi provokasyonlar peşinde olduðunu iddia etti. Aynı kaynak, Suriye’nin etnik ve çok mezhepli yapısı onun siyasal Ýslam’a kayışını engelleyeceðini savundu.

ANF NEWS AGENCY