Talibandan büyük bahar operasyonu

Talibandan büyük bahar operasyonu

Talibanlar bugün Afganistan’da aralarında NATO üssü, ABD dahil birçok büyükelçilik ve polis eðitim kampının da bulunduðu çok sayıda hedefe koordineli olarak saldırlar düzenledi. Talibanlar, bu saldırıların “bahar eylemlerinin” başlangıcı olduðunu bildirdi.

AFP’ye konuşan Talibanların sözcüsü Zabibulalh Mujahed, bugün üçü başkent Kabil’de olmak üzere en az altı intihar saldırısının düzenlendiðini bildirdi. Kabilde, resmi binalar, Batılı ülkelerin büyükelçilikleri ve NATO üsleri hedef oldu.

Associated Press (AP) ajansına da gönderilen açıklamada Talibanları saldırıları üstlendiklerini bildirdi. Örgüt, Kabil’de NATO güçleri genel karargahı, parlamento ve diplomatik temsilciliklere bombalı intihar saldırıları düzenlendiðini bildirdi.

Ýlk patlamalar Wezir Ekber Han mahallesinde gerçekleşti. ABD dahil bir çok büyükelçilik ve NATO’nun bir üssü bu mahallede bulunuyor. Patlamalardan sonra silahlar ateş almaya başladı.

KABÝL’DE EN AZ 10 PATLAMA

Binalar üzerinden dumanlar yükselirken, alarm sirenleri çaldı. En az 10 patlamanın Kabil’de duyulduðu ve silah seslerinin bir saatten fazla sürdüðü bildirildi. Amerikan Büyükelçiliði saldırıların elçilik binası çevresine meydana geldiðini bildirdi.

AP’ye göre bir bina içinde konumlanan militanlar, birçok yöne doðru roket atışları yapıyordu. Bu atışların özellikle Ýngiliz büyükelçiliðini hedeflediði belirtildi.

PARLAMENTERLER DE ÇATIŞMAYA GÝRDÝ

Eş zamanlı olarak, parlamento binası ve bitiðindeki Ticaret Bakanlıðı ile NATO’nun Camp Warehouse isimli üssüne roket atışları yapıldı. AFP’ye konuşan bir parlamenter, Talibanların saldırısını püskürtmek için parlamenterlerin de polis ve askerlerin yanında çatışmaya girdiðini söyledi.

NATO’nun Afganistan’daki misyonu ISAF’a baðlı Türk ve Yunan askerlerin saldırılara karşılık verdiði bilgisi gelirken, bir polis kaynaðı militanlardan birinin orduya ait bir eðitim merkezini hedeflediðini kaydetti.

ÝNTÝHAR SALDIRILARI

Ülkenin doðusundaki üç kentte daha saldırılar düzenlendi. Gardez’de polis eðitim merkezine bombalı yelekler giyen militanlar saldırı gerçekleştirdi. Ýki veya üç intihar saldırısı olduðu tahmin ediliyor. Celalabat dolaylarında NATO’ya ait bir altyapının bombalı saldırıya uðradıðı ifade edildi. Pul el Alam kendinde ise militanlar Eðitim Bakanlıðı binasına girdi.

Tüm bu saldırıların bilançosu hakkında net bir bilgi yok.

CEZAEVÝ BASKINI, 381 TUTSAK FÝRAR ETTÝ

Öte yandan Pakistan’ın kuzeybatısındaki Hayber Pahtunhva eyaletinde Taliban militanları bir cezaevini basarak, yüzlerce üyesini özgür kıldıðı bildirildi. Polis, 150 Taliban militanının Bannu kentindeki cezaevine saat 01.00 sularında silahlar ve roketatarlarla baskın düzenlediðini belirtti. Baskın ardından aralarında eski devlet başkanı Pervez Muşerref’e suikasttan idam cezasına çarpıtılmış Adnan Reşid’in de bulunduðu 381 tutuklunun firar ettiði kaydedildi. 2 saate yakın süren baskında 3 polisin yaralandıðı belirtildi.

Baskını doðrulayan Taliban sözcüsü Asimullah Mesud ise yüzlerce elemanlarını özgür kıldıklarını söyledi. Mesud, “Bu saldırıda Banu’da yüzlerce yoldaşımızı özgür kıldık. Bazı insanlarımız yerlerine ulaştı, diðerleri ise yoldalar” dedi.

Taliban geçtiðimiz yıl Nisan ayında Kandahar eyaletinde de bir cezaevine baskın düzenleyerek, aralarında komutanların da bulunduðu 470 militanı kurtarmıştı.

ANF NEWS AGENCY