Tarafsız bölgede sıkışan mültecilere işkence ediliyor

Tüm dünya Libya’dan İtalya’ya ulaşmaya çalışan mültecilere odaklanırken, Fas ile Cezayir arasındaki tarafsız bölgede mültecilere yönelik insanlık dışı uygulamalara karşı sert tepki gösterildi.

Irkçılık Karşıtı Yabancıları Savunma Grubu (Gadem) adlı sivil toplum kuruluşu tarafından yapılan açıklamada, Fas ile Cezayir arasındaki bölgede sıkışan mültecilerin iki ülke makamları tarafından sınırdışı edildikleri bildirildi.

Mültecilerin karşılıklı olarak sınırlardan uzak tutulmaları nedeniyle tarafsız bölgede bloke oldukları belirtilen açıklamada, onlarca mülteci arasında en az 12 çocuğun bulunduğu bilgisi verildi.

Çoğunluğu Kamerun, Gine, Fildişi Sahili, Mali ve Senegal’den mültecilerin iki ülke arasında susuz ve gıdasız bırakıldıkları kaydedilen açıklamada, mültecilere işkence yapıldığı bilgisi paylaşıldı. Gadem açıklamasına göre, Fas ve Cezayirli güvenlik güçleri tarafından mültecilerin kaba dayaktan geçirildikleri anlaşıldı.

Fas’ın 2013 yılında kabul edilen bir kanunla Batı Afrika’dan gelen mültecilere oturum izni vereceği biliniyor. Ancak mültecilerin önemli bir kısmının İspanya’nın Fas’ın kuzeyinde bulunan anklavları Melila ve Ceuta şehirlerine ulaşmaya çalıştıkları tahmin ediliyor.