Şam'da katliam: 55 ölü, 372 yaralı

Şam'da katliam: 55 ölü, 372 yaralı

Suriye’nin başkenti Şam’da bugün bomba yüklü araçlarla düzenlenen intihar saldırılarında yeni bilançoya göre en az 55 kişi hayatını kaybetti, 372 kişi de yaralandı.Muhalefet ve Suriye rejimi, karşılıklı olarak birbirlerini suçladı.

Saldırılar Şam’ın güneyindeki Kazzaz sektöründe, güvenlik güçleri binası yakınında yoðun insan ve araç trafiðinin yaşandıðı bir sırada gerçekleşti.

Bomba yüklü araçlarla birer dakika arayla düzenlenen intihar saldırılarında Ýçişleri Bakanlıðı’na göre 55 kişi öldü, 327 kişi yaralandı. Bakanlık, saldırıda 1.000 (bin) kilogram patlayıcı kullanıldıðını bildirdi.

200 ARAÇ ZARAR GÖRDÜ

Aðır maddi zarar yaşandıðını da söyleyen Bakanlık, 100’den fazlası küle dönmüş veya tamamen imha olmuş toplam 200’ü aşkın aracın zarar gördüðünü belirtti.

Suriye Devlet Televizyonu, cenazelerin yanı sıra 15 torba içerisinde insan parçalarının toplandıðını duyurdu. Sana ajansının yayınladıðı görüntülerde, yerde yatan parçalanmış insan cesetleri görüldü.

Bu saldırılar, ayaklanmanın başladıðı Mart 2011’den bu yana en büyük saldırılar olarak görülürken, Batı destekli muhalefet ile Suriye rejimi karşılıklı olarak birbirlerini suçladı.

KARŞILIKLI SUÇLAMALAR

Batılı ülkeler ve Türkiye-Katar ikilisinin desteðindeki Suriye Ulusal Konseyi (SUK), Şam’da bu sabah meydana gelen patlamalardan Başar El Esad rejiminin sorumlu tuttu. Sana ajansına göre Ýçişleri Bakanlıðı yazılı açıklamasında “Suriyelilerin kanını küçümseyen yabancı taraflarca desteklenen silahlı terörist gruplar tarafından düzenlenen yeni bir suçtur” dedi. Bakanlık, “bu katilleri ve onları aðırlayıp destekleyenleri takip etmekte kararlı olduklarını” söyledi.

AFP’ye açıklamada bulunan SUK yetkililerinden Sami Naçar’a göre rejim bu saldırılarla iki mesaj veriyor: Birincisi, uluslar arası gözlemcilere tehlikede olduklarını söylemek için, ikincisi ise silahlı gruplar ve El Kaide’nin Suriye’de hareket ettiði iddialarını desteklemek için.

BM’nin Suriye’de bulunan gözlemcilerinin başkanı General Robert Mood, şiddetin durması için yardım çaðrısında bulundu. Saldırıların ardından basın toplantısı düzenleyen Mood, “Biz, uluslar arası toplum olarak Suriye halkının yanındayız ve Suriye ile dışarıdaki herkesi bu şiddeti durdurmaya çaðırıyorum” dedi.

Şam’da en son 27 Nisan günü bir cami karşısında düzenlenen intihar saldırısında 11 kişi hayatını kaybetmişti.

ANF NEWS AGENCY