Trump’ın liderlerle görüşmelerinde sıcak mesajlar

Göreve geldiği 20 Ocak’tan bu yana birçok tartışmalı karara imza atan ABD Devlet Başkanı Donald Trump’ın dünyanın önde gelen ülkelerinin liderleriyle görüşmelerinde ‘işbirliklerinin devamına’ vurgu yapması dikkat çekiyor.

Donald Trump ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasındaki telefon görüşmesi sonrasında yapılan ortak açıklamada, iki liderin ‘NATO’nun önemine’ ve yine barış ve istikrarın korunmasına vurgu yaptıkları belirtildi. Trump’ın daha önce ‘terörle mücadelede modası geçmiş’ bir birlik olarak nitelendirdiği NATO’nun ‘önemine’ dikkat çektiği bildirildi.

Görüşmede, ABD ve Almanya arasındaki ‘iyi ilişkilerin’ önümüzdeki yıllarda arttırılması konusunda görüş birliğine varıldığı da kaydedilirken, iki ülkenin terörizm ve şiddet yanlısı radikal gruplarla mücadele ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın ‘istikrarı’ için işbirliği yapacakları dile getirildi.

PUTİN’LE TERÖRİZMLE MÜCADELE KONUSUNDA UZLAŞI 

Donald Trump’ın Rusya lideri Vladimir Putin’le yaptığı telefon görüşmesinde ise, ‘uluslararası terörizmle mücadele’ konusunda fikir birliğinde oldukları kaydedildi.

Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamada, iki liderin görüşmesinde Suriye’de DAİŞ ve yine diğer çete gruplarıyla mücadelenin ortaklaşa koordine edilmesi konusunda anlaştıkları bildirildi.

Görüşmede ayrıca iki ülke arasındaki işbirliği, stratejik istikrar, İran’ın atom programı, Kuzey Kore ve yine Ukrayna gibi konuların ele alındığı duyuruldu.

HOLLANDE AŞIRI KORUNMACI POLİTİKALARA KARŞI UYARDI

Japonya ve Avustralya başbakanlarıyla da görüşen Donald Trump’ın Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile de özellikle ‘ortak işbirlikleri’ konusunda görüş alışverişinde bulunduğu öğrenildi.

Görüşmeye ilişkin Elysée Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Trump’ın uluslararası işbirliğine önem vermesi istendiği belirtildi. Hollande’ın Suriye sorununun çözümünün Birleşmiş Milletler (BM)’siz olamayacağını vurguladığı kaydedilen açıklamada, Trump’ın ekonomik alandaki aşırı korunmacı politikalara karşı uyarıldığı bilgisi paylaşıldı.