Ýklim deðişikliði konferansı başarısızlıkla sonuçlandı

Ýklim deðişikliði konferansı başarısızlıkla sonuçlandı

2015 yılında imzaya açılması hedeflenen yeni küresel iklim anlaşmasının hazırlanması amacıyla Almanya’nın Bonn şehrinde düzenlenen iklim deðişikliði konferansı başarısızlıkla sonuçlandı.

Cuma günü sona eren konferansta katılımcılar özellikle Çin ve Hindistan delegelerinin anlaşma üzerindeki görüşmeleri yavaşlatmak için elinden geleni yaptıðını söyledi. Şu ana kadar küresel ısınmanın engellenmesi için eylem planını görüşmeye dahi geçemeyen BM üyesi ülkelerin delegeleri sadece bir kısım gündem maddelerini belirleyebildi.

Görüşmeler konusunda açıklama yapan Avrupa Birliðinin iklimden sorumlu temsilcisi Conni Hedegaard Bonn’da Durban’da beş ay önce ulaşılan düzeyden daha da geriye düşüldüðünü ifade ederek iki hafta süren görüşmelerden beklenen sonucun çıkmamasını hayal kırıklıðı olarak nitelendirdi.

Özellikle Kanada ve Japonya’nın da atmosfere sera etkisi yapan gazların salınımını düzenleyen Kyoto Protokolünden çekilmesiyle Avrupa Birliði sanayileşmiş ülkeler arasında Kyoto taahütlerine sadık kalan tek ülke konumuna geldi.

Görüşmelerde az gelişmiş ülkelerin iklim deðişikliði düzenlemelerde kullanacakları fonun oluşturulması konusunda da anlaşma saðlanamadı.

Yetkililer bu hızla gidilirse 2015’te küresel bir anlaşmanın hazırlanmasının mümkün olmayacaðını ifade ediyor.

ANF NEWS AGENCY