Vatileaks Davası’nın ‘köstebek’ine Papa’dan şartlı af

Vatileaks adıyla bilinen davada yargılanan ve gazetecilere gizli belgeler verdiği gerekçesiyle ceza alan bir piskoposun Papa Franciscus tarafından affedildiği duyuruldu.

Vatikan’dan yapılan basın açıklamasında, Angel Vallejo Balda adlı Mali İşler Komisyonu’nda görevli piskoposun serbest bırakılmasına karar verildiği bilgisi verildi.

2015 yılında Vatikan’ın belgelerini iki İtalyan gazeteciye sızdırdığı ortaya çıkan ve 18 ay hapis cezasına çarptırılan Balda’nın cezasının yarısını çektiğine yer verilen açıklamada, piskoposun Papa tarafından şartlı olarak salıverilmesine karar verildiği belirtildi.

Katolik aleminin ruhani merkezi Vatikan'da, Papalık Mali İşler Komisyonu üyesi iki kişinin Vatikan'a ait gizli belgeleri sızdırdığı ortaya çımıştı.

İtalya'da yazar Emiliano Fittipaldi'nin 2015  yılında çıkan  ‘Avarizia’ ve gazeteci-yazar Gianluigi Nuzzi'nin ‘Via Crucis’ adlı kitaplarında Vatikan'a ait gizli belgelerin kullanıldığı iddia edilmiş ve buna  yönelik yürütülen "köstebek" soruşturmasında Angel Vallejo Balda ile birlikte bir Vatikan çalışanı gözaltına alınmıştı.

Vatikan'ın Mali İşler Komisyonu’nun eski sekreteri olan İspanyol Monsenyör Lucio Angel Vallejo Balda 18 ay ceza alırken, sivil görevli Francesca Immacolata Chaouqui ise şartlı bırakılmıştı.