Venezuela’da Maduro karşıtı eylemlere cılız katılım

Venezuela’da sağ muhalefetin Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu referandum yoluyla görevden alma çabası başarısız olunca yeniden sokak gösterilerine yöneldiği görülüyor.

Dün düzenlenen Maduro karşıtı gösterilere katılımın oldukça düşük olması da dikkat çekti.

Sosyalist lider Hugo Chavez’in ölümü ardından 2013 yılında devlet başkanlığına seçilen Nicolas Maduro’nun ülkedeki ekonomik krizden sorumlu tutan sağcı muhalif partilerin çağrısıyla başkent Caracas’da düzenlenen gösteriye sadece 2 bin kişinin katıldığı bildiriliyor. Geçtiğimiz yıl başkentte düzenlenen benzeri bir gösteriyle 1 milyona yakın kişi katılmıştı.

Ülkenin diğer kentlerinde düzenlenen protesto gösterilerine katılımların da yüzlerce kişiyle sınırlı kaldığı bildiriliyor.

Dünyanın en büyük petrol rezervlerinden birine sahip olan Venezuela’da petrol fiyatlarının 2014 yılından itibaren düşmesi nedeniyle ciddi ekonomik sıkıntılar yaşanmıştı. Yine kimi gözlemcilere göre sosyalist hükümetin ekonomik politikalarının başarısızlığının da krizde etkisi bulunuyor.

Genel seçimlerde parlamentoda çoğunlukta olan sağ muhalefetin 2019 yılında görev süresi dolacak Maduro’nun görevden alınması için referandum düzenlenmesi çabaları boşa çıkmıştı. Geçtiğimiz yıl toplanan yüz binlerce imzanın geçersiz veya sahte olduğu iddia edilmiş ve referandum talebi iptal edilmişti.

Sağ muhalefet, enflasyon oranlarının 2016’da yüzde 800’leri bulduğu ülkede bu yıl içinde erken seçimlere gidilmesini istiyor.