Vize yasaklarına karşı çıkan Adalet Bakanı görevden alındı

ABD’de Adalet Bakanlığı’nı vekaleten yürüten Sally Yates, Donald Trump’ın vize yasaklarını hukuki bulmadığı yönündeki açıklamasından sonra görevden alındı.

Yates, yedi Müslüman ülkenin vatandaşlarına yönelik yasakların hukukiliği konusunda ikna olmadığını ve bakanlık avukatlarının mahkemelerde kararı savunmamasını istemişti.

Saly Yates, Trump’ın Adalet Bakanı olarak aday gösterdiği Jeff Sessions Senato’dan onay alana kadar görevi yürütmesi için eski Başkan Barack Obama tarafından 20 Ocak’ta atanmıştı.

Bu arada geçtiğimiz Cuma günü Trump’ın imzasıyla yürürlüğe giren başkanlık kararnemesini protesto için yüzlerce kişi Washington’daki Yüksek Mahkeme önünde toplandı. Gösteriye destek veren Demokratların Temsilciler Meclisi lideri Nancy Pelosi buradaki konuşmasında: “Başkan’ın yaptığı şey güvenlik bakımından çıkarımıza değil. Sorumsuz. Sorumsuz ve aceleci. Anayasamızı ve insanlarımızı korumak için güçlü ve zeki olmalıyız.” dedi.

Trump yönetimi ise kararın arkasında duruyor. Sözcü Sean Spicer, düzenlediği basın toplantısında Amerikalıların çoğunluğunun kararı desteklediğini söyledi.