Yemen’de 24 saatte 70 kişi öldü

Yemen’de Arap Koalisyonu’nun desteklediği askeri birlikler ile Şii Husi isyancıları arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. 24 saat içerisinde 70’e yakın kişi öldü.

Batılı medyanın hastane ve güvenlik kayaklarına dayandırdığı haberlerine göre Husi milisleri ve ittifak halinde olduğu güçler, 52 kayıp verdi. Bu bilgiyi başka kaynaklardan doğrulama imkanı yok. Husi cephesindeki kayıpların, Kızıl Deniz kıyısındaki Moka bölgesinde çatışmalar ve Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonunun bombardımanlarında yaşandığı belirtildi. Çatışmalarda hükümet güçlerinin kayıplarının 14 olduğu belirtildi.

Hükümet güçlerinin, hava ve deniz kuvvetlerinin desteğiyle 7 Ocak’ta Dubab bölgesinde başlattığı operasyonda şu ana kadar 150’yi aşkın savaşçının öldüğü ifade ediliyor. Ülkenin güney batısındaki Dubah, Kızıl Deniz’i Hint Okyanusu’ndan ayıran stratejik Bab-ül Mendeb boğazına 30 km mesafede bulunuyor. Yemen hükümet güçleri, aralarında Moka, Hudeyda ve Midi kentlerinin olduğu Kızıl Denizi kıyısı boyunca 450 kilometrelik bölgeyi Husi isyancılardan geri almak istiyor.

Arap Koalisyonu, Apache saldırı helikopterlerini da operasyonda kullanıyor. Ancak Moka çevresindeki bombalı tuzaklar nedeniyle, Yemen askeri birlikleri ve koalisyon güçler yavaş ilerliyor.

Yemen savaşı, Suudi öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun Mart 2015’teki müdahalesiyle derinleşti. Husi isyancılar Eylül ayında başkent Sana’yı kontrol altına almıştı. Ülkenin kuzeyi, merkezi ve batısında geniş bir alan Husilerin denetiminde bulunuyor.

Husilerin ilerleyişi karşısında Suudi Arabistan’a kaçan Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, 2016’da geri dönerek güneydeki Aden’e yerleşmiş ve burayı geçici başkent ilan etmişti.

Birleşmiş Milletler de sorunun çözümü için girişimlerini sürdürüyor. BM’nin Yemen elçisi İsmail Uld Şeyh Ahmed, birçok başarısız görüşme ardından, Husilerle görüşmek üzere Pazar günü yeniden Sana’ya gitti. Geçen hafta Pazartesi günü BM elçisi Hadi ile de görüşerek barış için son önerilerini sunmuştu. Hadi daha önce barış için yol haritasını reddetmişti. Yol haritası, yeni bir birlik hükümeti ve isyancıların başkent Sana ile diğer kentlerden çekilmesini öngörüyor. Yol haritasında ayrıca Cumhurbaşkanı’nın yetkileri önemli oranda azaltılarak, bu yetkiler seçimlere kadar birlik hükümetini gözetmekle görevli Cumhurbaşkanı Yardımcısına devrediliyor. BM elçisi görüşmelerinin sonucunu BM Güvenlik Konseyi’ne sunması gerekiyor.

Yemen’da Mart 2015’ten bu yana BM’ye göre 10 bin sivil hayatını kaybetti. Arap Koalisyonu sık sık sivil alanları bombalayarak, yasaklı silahlar kullanarak, savaş suçu işlemekle suçlanıyor.