Yemen’de intihar saldırısı: 90 ölü

Yemen’de intihar saldırısı: 90 ölü

Yemen'in başkenti Sana'da düzenlenen intihar saldırısında en az 90 kişi öldü. Savuna bakanı ile genelkurmay başkanının yara almadan kurtulduðu saldırıda 300 asker de yaralandı. Saldırıyı El Kaide üstlendi

Saldırı, yarın kutlanacak olan Ulusal Birlik Günü dolayısı ile askerlerin geçit töreni yaptıðı sırada meydana geldi. Askerlerin Devlet Başkanlıðı sarayı yakınlarındaki Sabin Meydanı’nda geçişleri sırasında, askeri üniforma giymiş bir intihar bombacısı üzerindeki bombayı patlattı. Olayda 90 asker öldü, 300 asker de yaralandı.

Yemenli yetkililer, saldırı esnasında Yemen savunma bakanı ve genelkurmay başkanının da olay yerinde olduðu ancak yara almadan kurtulduðunu açıklarken, ölü sayısının artmasından endişe duyduklarını belirti.

Askeri yetkililer ise, intihar saldırısının ardından 2 intihar eylemcisinin daha fark edilerek öldürüldüklerini ileri sürdü.

BBC’ye konuşan bir El Kaide kaynaðı, saldırının bir üyeleri tarafından gerçekleştirildiðini iddia etti.

Çin resmi haber ajansı Xin Hua’nın bildirdiðine göre el-Kaide bir bildiri yayımlayarak bugün Yemen’in başkenti Sana’da düzenlenen terörist saldırıyı üstlendi. El- Kaide tarafından yayımlanan bildiride, saldırının “Yemen güvenlik güçlerinin halka karşı işlediði cinayetlere bir cevap olarak” gerçekleştirildiði bildirildi.

Kuzey ve Güney Yemen'in 1990 yılında birleşmesi ülkede Ulusal Birlik Günü olarak kutlanmaktadır.

Ulusal Birlik Günü kutlamalarından birgün önce düzenlenen saldırı, Yemen ordusunun 10 gün önce ülkenin güneyindeki Abyan eyaletinde El Kaide örgütü ile baðlantıları olduðu belirtilen radikal dinci grup Arap Yarımadası’na (AQAP) karşı başlatmış olduðu büyük operasyon ardından geldi. Geçtiðimiz günlerde operasyon sonucu çıkan çatışmalarda en az 50 militan ile asker hayatını kaybetti.

ANF NEWS AGENCY