Yunan açıklarında göçmen teknesi battı

Yunan sahil güvenliği, Samos adası yakınlarında bir göçmen teknesinin batması sonucu boğulduğu tahmin edilen bir kişinin cesedini bulduklarını açıkladı.

Sahil güvenliğe göre “yabancı” olarak tanımlanan 25  kişi “yarı batık bir sandalda” görüldü.  Açıklamada bu kişilerin “Ege adasının batısındaki denizde kurtarıldıkları” belirtildi. Göçmenlerin sağlık durumlarının iyi olduğu ve Vathi limanına nakledildikleri ifade edildi. Ancak denizdeki aramalar sırasında bir kişinin cesedine ulaşıldığı duyuruldu. 

Kayıpları arama çalışmaları Avrupa Birliği'nin sınır ajansı Frontex'in yardımıyla devam ederken, ERT devlet televizyonuna göre, kazazedeler dört kişinin kayıp olduğunu bildirdi.

Yunanistan bu yıl artan bir göç baskısı yaşıyor; resmi rakamlara göre Ocak ve Şubat aylarında 7 binden fazla göçmen Yunanistan’a ulaştık.  Bu sayı 2023 yılına kıyasla %184 artış gösterdi.

10 milyondan fazla nüfusa sahip ülkede Göç Bakanlığı'na göre, 2013 yılından bu yana 460 binden fazla sığınma başvurusu yapıldı. 2024 yılının başından bu yana yapılan sığınma başvurularının sayısının 12 bin 500’ü aştığı belirtildi.

Kuzeydoğu Ege Denizi'ndeki adalar, çoğu çatışmalardan ya da yoksulluktan kaçan ve Avrupa Birliği'ne girmek isteyen göçmenler için çok kullanılan giriş noktaları durumudna. 

Haziran 2023'te Mora Yarımadası'nın güneybatı kıyısındaki Pylos açıklarında bir göçmen trol teknesinin batması sonucu 82 kişi boğulmuş, yüzlerce kişi de kaybolmuştu. Bu trajediye ilişkin çeşitli soruşturmalar halen devam ediyor. Bazı STK'lar Yunan sahil güvenliğini göçmenlerin yardımına koşmakta gecikmekle suçlamıştı.