Yüzde 100 etkili olan ebola aşısı bulundu

2013-2015 yılları arasındaki ebola salgınından en çok etkilenen ülkelerden olan Gine’de 5 bin 800 kişi üzerinde denenen yeni aşıya dair sonuçlar The Lancet dergisinde yayınlandı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de, yeni aşının denendiği ve ebola virüsü bulaşan kişilerle kontak halinde olan deneklerin hiçbirinde virüse rastlanmadığını duyurdu.

VSV-Zebov adı verilen ve Kanada’da geliştirilen aşının vurulduğu bireylerin hiçbirinde ebola vakasına rastlanmadı.

Toplamda 11 bin 841 kişiden 5 bin 837 kişiye yeni aşıdan vurulurken, aşı yapılmayanların 23’ünde aradan geçen 10 gün sonunda ebola tespit edildi. Aşının yapıldığı kişiler arasında ise hiçbir vaka görülmedi. Bu da geliştirilen aşının ebolaya karşı yüzde 100 etkili olduğunu gösterdi.

Ebolaya karşı bulunan aşıya ilişkin WHO tarafından yapılan açıklamada ise, aşı yapılan bireylerden sadece üçünde ‘ağır düzeyde’ yan etkiler görüldüğü, büyük çoğunluğunda ise daha çok baş ağrısı, yorgunluk ve kas ağrısı gibi yan etkilerin tespit edildiği belirtildi. Açıklamada, ağır düzeydeki yan etkilerin görüldüğü 3 kişinin de iyileştiği kaydedildi.

WHO açıklamasında, geliştirilen aşının ebola virüsünün bulaştığı bireylerle kontak halinde olan kişilere yapılmasının planlandığı bilgisi verildi.

Yeni aşının Amerikan Gıda ve Tıbbi Ürünler Ajansı (FDA) ile Avrupa İlaç Ajansı (EMA) gibi kuruluşların onayına sunulması ve 2018 yılında resmen kullanılabilmesi hedefleniyor. Ancak olası yeni ebola salgını halinde 300 bin doz kadar aşının kullanılabilmesi planlanıyor.

2013-2015 yılları arasında ağırlıklı olarak Gine, Sierra Leone ve Liberya’da görülen son salgında 28 bin 627 ebola vakası tespit edilmiş, bunlardan 11 bin 315’i ölümle sonuçlanmıştı.